Възпалителното заболяване на простатата е простатит

възпаление на простатата и простатит

Терминът "простатит (микробен код 10 - 41)" се отнася до възпалителни процеси, протичащи в тъканите на простатната жлеза и водещи до болка, затруднено уриниране, чести позиви за тоалетна, намалено либидо. Според различни статистически данни болестта засяга предимно мъже в репродуктивна възраст, тоест от двадесет и пет до петдесет години. В зависимост от характеристиките на симптомокомплекса и степента на увреждане на жлезата се разграничават две форми на простатит - остра и хронична.

Според кодирането на MCB, простатит в хронична форма получава стойност 41. 1, за острата форма се използва шифър 41. 0. първичната диагноза се поставя чрез визуален преглед на пациента и изследване на анамнезата. За потвърждение се използват допълнителни техники: ултразвук и лабораторни методи.

Обща характеристика и класификация

Всеки трети представител на силната половина на човечеството знае какво представлява простатитът, протичащ в различни форми, тъй като това заболяване, провокирано от възпаление на простатната жлеза, е една от най-честите патологии на мъжката генитална област. Заболяването се проявява с характерни симптоми: болка, усещане за парене, влошени от акта на уриниране, намалена сексуална активност, често желание за тоалетна.

Простатитът при мъжете е следствие от поражението на простатата от инфекциозни агенти, които проникват в нейните тъкани през репродуктивните органи или системното кръвообращение. Дори причини като обикновена настинка или бронхит могат да провокират възпалителен процес. Най-често това се случва на фона на фактори, благоприятни за разпространението на инфекцията, сред които на първо място се нарича отслабен имунитет.

За да получите средни показатели, има статистическо кодиране на простатит mkb 10, което ви позволява обективно да оцените ситуацията по отношение на заболеваемостта на мъжката половина от населението. Хроничният простатит mkb 10 има код 41. 1, който се приписва на заболяване, което продължава шест месеца или повече. В допълнение, класификацията на международния код ICB 10 xp простатит характеризира тази форма на заболяването като трудна за лечение.

Кодът на остър простатит mkb 10 е малко по-различен - 41. 0. Тази форма на заболяването се признава за добре поносима терапия и протича на фона на изразени симптоми на заболяването. Има и код 41. 2. Посоченият индикатор е обичайно да обозначава заболяване, свързано с образуване на абсцес на простатата. Важно е да се знае, че диагнозата хроничен простатит препоръчва на мъжа да се подлага на лечение поне веднъж на всеки шест месеца и редовно да посещава специалист.

Предразполагащи фактори

Вероятността от остър и хроничен простатит при мъжете се увеличава значително на фона на отрицателното действие на предразполагащите фактори. Следните причини могат да се превърнат в своеобразен катализатор за възпалителни процеси, засягащи тъканите на простатната жлеза:

 • Явления на застой, характеризиращи се с нарушен приток на кръв и възникващи на фона на заседнал начин на живот, ниска сексуална активност, наднормено тегло.
 • Систематична хипотермия на тялото, причинена например от особеностите на работата.
 • Наранявания, независимо от техния характер и време, изминало от момента на нараняването.
 • Инфекциозни, вирусни заболявания на гениталната област, включително болести, предавани по полов път.
 • Инфекциозни и възпалителни заболявания на други системи и органи, например бронхит, гноен тонзилит и редица други.

Като допълнителен предразполагащ фактор практическата медицина посочва и проблемите с храносмилането, изразяващи се в поява на системен запек. По този начин неподходящият подход към храненето може да има и косвен ефект върху появата на възпаление на простатната жлеза.

Важно! Навременното елиминиране или намаляване на влиянието на негативните фактори е най-разумният и ефективен метод за предотвратяване на простатит при мъжете.

Клинична картина

Вероятно много хора знаят какво е простатит от различни форми. Но не всеки е наясно, че класическите признаци на това неприятно заболяване могат да се променят значително в зависимост от стадия и формата на патологията:

 • Катарален простатит. Заболяването се характеризира с появата на болка в перинеума, слабините, чести позиви за тоалетна.
 • Фоликуларен простатит. Синдромът на болката става по-интензивен, има затруднения при уриниране и може да се появи фалшиво желание да отидете до тоалетната.
 • Паренхимен простатит. Силен болков синдром, влошаван от акта на уриниране или дефекация, често има забавяне на изтичането на урина, фалшиво желание за тоалетна, висока температура, втрисане, слабост, умора.

Ходът на хроничния простатит е придружен от появата на почти всички признаци, изброени по-горе, но симптомите стават по-износени. Трябва да се подчертае, че придобиването на хронична форма на заболяването е доста рядко на фона на обострянията. Най-вече тази форма на заболяването се развива при мъжете постепенно, под влияние на възпалителни процеси, произтичащи от инфекциозно увреждане на тъканите на простатната жлеза. Основните му симптоми са:

болка при мъж с простатит
 • Дизуричен синдром. На фона на негативното влияние на възпалителните процеси, простатната жлеза значително увеличава обема си, което води до компресия на уретера. Тази патология е основната причина за появата на чести позиви за уриниране, включително фалшиви, болезнени усещания.
 • Синдром на болка. Самата простата е лишена от нервни окончания, съответно болезнените усещания при простатит са следствие от разпространението на възпалителни процеси и увреждане на нервните влакна, съседни на простатната жлеза на тазовите органи.
 • Сексуални дисфункции. Заболяванията на простатната жлеза се характеризират с появата на различни нарушения от сексуален характер. Повечето мъже се оплакват от намаляване на интензивността и яркостта на усещанията, получени по време на полов акт; в ранните етапи на развитие на заболяването е възможно намаляване на либидото и липса на ерекция. За напредналите форми на патология е характерна импотентност.

Трябва да знаете, че развитието на простатит често е придружено от смущения в психоемоционалния фон на пациента. Мъжът става по-раздразнителен, възможно е развитието на депресивни състояния, нервни сривове.

Простатитът е свързан с характерна клинична картина, което значително опростява навременната диагноза. Като основни диагностични методи се наричат ректално изследване, извършено от специалист ръчно, ултразвуково изследване, както и събиране на урина и простатен секрет за анализ в лаборатория.

Методи на лечение

Как да се лекува простатит, кои методи ще бъдат най-подходящи в конкретен клиничен случай, се определя изключително от лекуващия лекар въз основа на резултатите от изследванията, физиологичните характеристики на пациента, формата и степента на развитие на заболяването. Най-често се използват методи на комплексна терапия, включително прием на лекарства, физиотерапевтични методи, народни средства, както и коригиране на диетата.

Лечение на хронична форма

Хроничният простатит е особено неприятно заболяване, лечението му е изпълнено с редица проблеми и трудности, почти невъзможно е да се премахне напълно болестта. Въпреки това, използването на компетентна терапия ще позволи постигане на дългосрочна и стабилна ремисия, както и премахване на основните симптоми на заболяването и значително подобряване на качеството на живот. Основните методи на лечение са:

 • Медицинско лечение. Изборът на лекарства се извършва по индивидуално разработена схема от специалист, като се използват главно антибактериални и противовъзпалителни лекарства. За да премахнете болката в ранните етапи на лечението, е допустимо да използвате болкоуспокояващи.
 • Физиотерапия. За стимулиране на регенеративните процеси и повишаване на ефективността на активните компоненти на лекарствата, наред с лекарствата, се използват физиотерапевтични методи, като например лазерна терапия, магнитотерапия, електрофореза.
 • Масаж. Един от най-ефективните методи за лечение на простатит, независимо от неговата форма и стадий, е масажът на простатата. Процедурата помага за облекчаване на възпалението, премахване на явленията на застой, болка. Масажът по правило се извършва от специалист в лечебно заведение, но при задължително овладяване на медицински техники е допустимо да го извършвате сами у дома.
 • Имуномодулираща терапия. Терапията на хроничен простатит включва задължителен прием на имуномодулиращи лекарства, които повишават имунните сили и общия тонус на организма. За да се премахне това неприятно заболяване, изборът на лекарства трябва да се основава на предписанията на лекуващия лекар.

Освен това лечението предвижда задължителен отказ на пациента от съществуващите лоши навици, корекция на диетата и дневния режим. Включването на редица продукти, обогатени с витамини и полезни микроелементи в обичайното меню, ще спомогне за укрепване на организма. Умерената физическа активност също е важна мярка. Физическата активност ще помогне да се избегнат явленията на застой и да се нормализира притока на кръв и лимфа.

Важно! Лечението на простатит може да се извършва само под наблюдението на специалист. Самостоятелното приложение на лекарства или използването на други техники може да доведе до негативни последици и влошаване на състоянието на пациента.

Лечение по време на обостряне

Компетентното лечение на остър простатит, при условие на навременното използване на адекватна терапия, ви позволява напълно да се отървете от заболяването и да нормализирате функционирането на простатната жлеза. Важно е да се знае, че тази форма на заболяването има тенденция да стане хронична и затова лечението трябва да се проведе при появата на първичните симптоми.

Терапията на простатит в острия стадий включва използването на лекарства с антибактериални и противовъзпалителни свойства. Като добавка могат да се използват физиотерапевтични методи, масаж, щадяща диета. Ако заболяването протича на фона на образуването на гнойни абсцеси, е необходимо да се използва хирургична интервенция, насочена към отваряне на капсулата, отстраняване на гнойни маси и елиминиране на огнището на възпаление.

Възможни усложнения

Липсата на лечение както за остри, така и за хронични форми на простатит може да доведе до развитие на усложнения. На фона на протичането на възпалителни процеси под формата на обостряне съществува риск от образуване на гнойни абсцеси в тъканите на простатната жлеза, тоест вид капсули, пълни с гнойно съдържание. Състоянието на пациента в такава ситуация рязко се влошава, има забавяне на изтичането на урина, синдром на интензивна болка, висока температура, втрисане.

Най-честите усложнения на хроничния простатит включват риск от развитие на възпалителни процеси, които засягат тъканите на пикочния мехур и гениталиите. Освен това в преобладаващата част от случаите заболяването е придружено от сексуална дисфункция, води до намаляване на либидото, различни нарушения на репродуктивната система, а в най-тежките случаи - до импотентност. Почти невъзможно е напълно да се излекуват такива патологии.

За излекуване на заболяването, предотвратяване на усложнения и придобиване на хроничен или напреднал простатит е важно своевременно да се вземат необходимите мерки. Необходимо е да се консултирате със специалист, за да идентифицирате причините за дискомфорт и да предпише адекватна терапия, когато се появят първите симптоми на заболяването. Именно непознаването на първите алармени звънци и пропускането на необходимото време води до сериозни усложнения на заболяването.