Как да се лекува простатит при мъжете: най-ефективните лекарства

видове хапчета за лечение на простатит

Лечението на простатит при мъжете с лекарства се извършва с помощта на различни лекарства. Лекарят може да предпише на пациента: супозитории, таблетки, инжекции и да засили терапията с витамини. Възпалението на простатната жлеза има различна класификация, поради което изборът на лекарства трябва да се извършва от лекар. Лекарят ще може да класифицира заболяването и да избере адекватна терапия.

Показания за употребата на лекарства

Как да се излекува простатит и какво трябва да се направи за това? За да се отървете от възпалението на простатната жлеза, да спрете развитието на болестта и да избегнете усложнения, е необходимо да се класифицира и едва след това да се пристъпи към лечение.

Има няколко вида простатит, те са класифицирани по причина. В този случай терапията на различни форми на заболяването има свои собствени различия и характеристики.

Класификация и терапия:

 1. Лечението на остър простатит се провежда по правило амбулаторно, включва антибиотична терапия (антибиотици) и противовъзпалителни лекарства. Ако пациентът има изразени признаци на интоксикация, тогава се предписват и диуретици.
 2. Хроничен небактериален тип простатит: използва се комплексна терапия, тази форма на заболяването се лекува с антибиотици, алфа-блокери (намаляват интензивността на симптомите), билкови препарати, противовъзпалителни лекарства.
 3. Лечението на хроничен простатит при мъжете включва следните лекарства: антибиотици, алфа-блокери, те спомагат за намаляване на отока на органите, противовъзпалителни лекарства, имуностимуланти.
 4. Асимптоматичен хроничен простатит - няма лечение като такова. Предписвайте лекарства, които подобряват функционирането на пикочно-половата система. Този вид заболяване е опасно с това, че има определено сходство (по клинични признаци) с рак на простатата.

Когато простатната жлеза на мъжа се възпали, се развиват специфични симптоми. Заедно с резултатите от анализи и изследвания, тези признаци помагат на лекаря да постави правилната диагноза на пациента.

Видове и форми на лекарства за простатит

Простатитът може да бъде излекуван с различни лекарства, но комплексната терапия е най-ефективна. Този метод на лечение включва следните лекарства:

какви лекарства помагат при простатит
 • антибиотици (антибактериални средства, които допринасят за смъртта на патогенната микрофлора);
 • алфа-блокери (намаляват тежестта на неприятните симптоми);
 • биорегулиращи пептиди (продукти на основата на простатната жлеза на говеда);
 • хормонални лекарства (спират възпалителния процес в тъканите);
 • мускулни релаксанти (намаляват напрежението в мускулите на перинеума);
 • НСПВС (нестероидни противовъзпалителни лекарства);
 • спазмолитици (използва се само ако пациентът страда от изразен синдром на болка);
 • фитотерапевтични средства (имат диуретично и леко противовъзпалително действие);
 • витамини (укрепват имунната система, активират естествените защитни функции на организма).

Антибиотици за лечение на простатит

Медицинско лечение на простатит не може да се представи без използването на антибиотици. Като антибиотична терапия на пациента могат да бъдат предписани определени лекарства, които ще бъдат предписани от специалист.

Но хапчетата за простатит са не само антибиотици, но и други лекарства, които имат различен ефект върху човешкото тяло.

Допълнение към антибиотична терапия

Схемата на лечение на възпаление на простатата има свои собствени характеристики. Докато антибиотичната терапия е от съществено значение, употребата на други средства се възприема от пациентите като допълнение към лечението.

Лекарства за лечение на простатит:

 1. НСПВС- в случай на възпалителен процес в тъканите на простатната жлеза. Курсът на лечение с тези лекарства може да бъде дългосрочен (до 10-14 дни), в зависимост от тежестта на симптомите.
 2. Хормони. Но лекарите имат специални предубеждения за хормоните. Ефективността на тези лекарства се поставя под въпрос, тъй като трае, докато пациентът приема хормони. Основното условие за назначаването е неефективността на традиционната терапия с използване на антибиотици и НСПВС.
 3. групи лекарства за лечение на простатит
 4. Алфа-блокери- отпускайте мускулите на уретрата и действайте върху сфинктера на пикочния мехур по същия начин. По този начин, намаляване на интензивността на тежестта на симптомите.
 5. Спазмолитици- основната причина за назначаването е силна болка. Най-честата причина за болка е спазъм, така че на пациентите се предписват тези лекарства.
 6. Мускулни релаксанти- те действат релаксиращо на мускулите на перинеума. При простатит те помагат за намаляване на неприятните симптоми. Предписва се антибиотична добавка.
 7. Биорегулиращи пептидиса лекарства, произведени от простатната жлеза на говедата. Те действат като имуностимуланти, активират естествените защитни функции на тялото.
 8. Фитотерапевтични препарати- тази концепция включва отвари и билкови настойки, екстракти от полезни растения. Както и продукти, направени от естествени съставки.

Витамини

В повечето случаи се предпочитат комплекси, насочени към стимулиране дейността на човешката имунна система. Също така, лекарят може да препоръча прием на лекарства за мъже.

Можете да изберете всеки друг комплекс от витамини, уролозите често приписват лекарствата, с които работят, и ефективността на които, те не се съмняват.

Лекарства за лечение на простатит при мъже

Има няколко групи лекарства, които постоянно се предписват при лечение на възпаление на простатата. Разликите засягат не само свойствата на лекарствата, но и формата на тяхното освобождаване.

Урологът може да предпише на пациента:

 1. Супозитории за простатит- или ректални супозитории, се вкарват директно в ректума. Курсът на лечение варира от 5 до 10 дни.
 2. лекарства за лечение на простатит при мъжете
 3. Инстилациие процедура, при която антибактериални разтвори се инжектират директно в уретрата, за да ги доставят в тъканите на възпалената простатна жлеза. Процедурите се извършват в болнична обстановка, за да се повиши ефективността на терапията.
 4. Интравенозни или интрамускулни инжекции- инжекциите се предписват, ако е необходимо да се нормализира състоянието на пациента възможно най-скоро.
 5. Таблеткиса антибактериални, противовъзпалителни и дори хормонални лекарства, предназначени за перорално приложение. Таблетките формират основата на терапията или я допълват.
 6. Микроклистери- такива процедури не се извършват в болница. Но в рамките на амбулаторното лечение пациентът, ако желае, може да прибегне до такива процедури. Основата за микроклистерите е отвара от билки и полезни растения. Един вид народен метод за лечение на болестта.

Лекарствата за простатит са евтини и ефективни

Изправени пред възпаление на простатната жлеза, можете да се отървете от него без много материални разходи. Домашното лечение без хоспитализация също трябва да се наблюдава от уролог. Но за да се справят с болестта, те използват познати и евтини лекарства, предписани от лекар.

Полезните билкови отвари също ще помогнат за засилване на избраната терапия, те ще заменят скъпите лекарства, приготвени от билкови и растителни екстракти.

Комбинираното лечение на простатит е ефективно. Ако лекарствата се комбинират правилно, пациентът ще усети ефекта от приема им след кратък период от време. Поради тази причина такава терапия се провежда със съмнение за простатит и наличие на специфични симптоми.