Хроничен простатит: причини за развитие, видове заболявания и методи на лечение

Простатитът се предлага в две форми - остра и хронична. Ако острото възпаление се лекува бързо с антибиотици, хроничният простатит се превръща в сериозен проблем при възрастните мъже, като се отразява негативно на качеството на живот. Хроничният простатит може да бъде причинен както от инфекция, така и от задръствания в тазовите органи. Болестта изисква продължително и комплексно лечение.

Класификация на заболяването

Хроничният простатит при мъжете се разделя на два вида - застоен (абактериален, застоен) и инфекциозен.

Хроничният застоен простатит е следствие от нарушен трофизъм на простатата. Болестта се развива със сърдечна недостатъчност или липса на редовен сексуален живот.

Хроничният абактериален простатит се характеризира с умерени симптоми и отсъствие на синдром на остра болка. При анализ не се откриват инфекциозни агенти в секрецията на простатата, поради което заболяването се нарича абактериално.

Инфекциозният хроничен простатит е следствие от нелекувано бактериално възпаление. Болестта започва с остра форма поради инфекция на простатната жлеза. Болестта става хронична поради липсата на адекватна и навременна терапия. Хроничният инфекциозен простатит се характеризира с периодични обостряния.

Причини за хроничен неинфекциозен простатит

Говорейки за хроничен простатит, най-често имаме предвид неинфекциозно заболяване, предизвикано от задръствания в тазовите органи. Това се дължи на нарушение на трофизма на простатата - кръвообращение, лимфен поток, изтичане на простатен секрет.

Тази форма на заболяването е пряко свързана с начина на живот и се счита за болест на служителите в офиса. Основната причина за развитието на застоен простатит е физическото бездействие.

Сред факторите, предразполагащи към развитието на застоен простатит, са:

причини за хроничен простатит
 • заседнала работа;
 • липса на редовни спортове;
 • небалансирана диета;
 • затлъстяване;
 • лоши навици;
 • разширени вени;
 • хемороиди;
 • нередовен сексуален живот.

Болестта се развива на фона на всякакви състояния, придружени от нарушения на кръвообращението на долните крайници. Доста често простатитът се появява със затлъстяване, когато в резултат на повишено натоварване на лумбалната област и долните крайници метаболитните процеси в тази зона се нарушават.

Ако поради особеностите на професията ви се налага да седите по цял ден, трябва да се движите поне вечер.

Лошите навици могат да предизвикат развитието на простатит. Пушенето унищожава кръвоносните съдове и нарушава нормалния кръвен поток. Поради физиологичните характеристики на човек, това засяга преди всичко кръвообращението на долните крайници и тазовата област.

Сексът играе важна роля за функционирането на простатната жлеза. Оптималният брой сношения на седмица за мъж над 40 години е 3-4. По-малко количество води до нарушаване на изтичането на простатната секреция, по-голямо количество води до изчерпване на органите.

Друга причина за застоен простатит е сърдечната недостатъчност. Това заболяване се характеризира с нарушено кръвообращение, включително в тазовите органи.

Причините за развитието на хроничен инфекциозен простатит

Хроничният бактериален простатит е следствие от нелекувано остро възпаление на простатната жлеза. Тази форма на заболяването се характеризира с тежки симптоми и наличие на патогенни агенти, открити в секрета на простатата.

Най-честите причинители на инфекциозен простатит:

защо възниква хроничен инфекциозен тип простатит
 • Е. coli и Pseudomonas aeruginosa;
 • стафилококи и стрептококи;
 • хламидия;
 • уреаплазма;
 • трихомонада;
 • гъбична флора.

Инфекцията попада в простатната жлеза по три начина: чрез кръвообращението, лимфата или през уретрата. Последният път на проникване на патогенни агенти е валиден в случаите на инфекция с хламидия, уреплазма или трихомонада.

Причини за развитието на болестта:

 • намален имунитет;
 • тежка хипотермия;
 • стрес;
 • дългосрочна антибиотична терапия.

Условно патогенните бактерии винаги присъстват в тялото и само силният имунитет не им позволява да се активират.

Хроничният бактериален простатит се развива от остра форма в следните случаи:

 • наличието на хроничен фокус на инфекция;
 • неправилно избрана антибиотична терапия;
 • късно прекратяване на лечението;
 • отслабен имунитет.

В повечето случаи хроничната форма на заболяването се развива именно поради неправилно лечение. Това се случва, когато схемата на антибиотична терапия не е съставена правилно или се самолечение. Спирането на антибиотиците, когато се чувствате по-добре, води до това, че причинителят на болестта не е напълно унищожен. Всяко намаляване на имунитета или хипотермия в този случай води до повторно развитие на болестта.

Най-труден за лечение е гъбичният простатит, причинен от гъбички, подобни на дрожди. Този патоген бързо развива резистентност към противогъбични лекарства, което затруднява лечението и увеличава риска от развитие на хронична форма на заболяването.

Симптоми на заболяването

При хроничен простатит симптомите са леки, но с намаляване на имунитета или след претърпян стрес заболяването се влошава.

Най-честите симптоми на хроничен простатит при мъжете са:

 • нарушение на уринирането;
 • тежест в простатата;
 • отслабване на потентността;
 • нощно желание за използване на тоалетната.

При обостряне на хроничния простатит се отбелязва болка в пикочния мехур и перинеума. Честотата на призоваване до тоалетната може да достигне до 10 на час. В същото време струята урина е слаба, необходимо е да се напрягат мускулите, за да се уринира, но самият процес не носи облекчение и след няколко минути се появяват повтарящи се позиви.

Симптомите и лечението на хроничния простатит до голяма степен зависят от формата на възпаление. При конгестивен простатит често се срещат проблеми с ерекцията. Това се дължи на нарушено кръвообращение. Еякулацията може да настъпи бързо или изобщо да липсва поради удебеляване на простатния секрет.

В случай на инфекциозно възпаление на простатната жлеза или хроничен бактериален простатит, може да се появи болка по време на уриниране и парене в уретрата след еякулация. Такива симптоми са придружени от дразнене на лигавицата на уретрата от причиняващи заболявания агенти, съдържащи се в секрета на простатата.

Простатит и еректилна дисфункция

как се проявява хроничният простатит

Възпалението на простатата не се вижда за окото, симптомите на хроничен простатит нямат видима проява, но се отнасят до вътрешни нарушения. Един от характерните симптоми на заболяването е отслабване на ерекцията.

Еректилната дисфункция при застоен простатит се развива на няколко етапа. Самата болест може да продължи дълго време без тежки симптоми, а признаци на простатит ще се появят само при силно отслабване на имунната система.

Абактериално възпаление на простатата може да се подозира от промени в ерекцията. В началото на развитието на заболяването се отбелязва повишаване на потентността. Мъжът бързо се възбужда, но еякулацията също идва бързо. Това се дължи на промяна в вискозитета на секрецията на простатната жлеза. По време на еякулация може да се почувства дискомфорт, но болката е характерна за инфекциозния, но не конгестивен простатит.

Това причинява редица психологически проблеми, които влошават хода на заболяването. Еректилната дисфункция поради проблеми с притока на кръв се влошава от страха от сексуален партньор, което може да доведе до развитие на импотентност на фона на простатит.

Уринарни разстройства

Проблеми с уродинамиката се наблюдават при всички форми на простатит.

Хроничното абактериално възпаление се характеризира с нощно желание за уриниране. Причинява се от подуване на простатната жлеза, което се усилва през нощта. Има отслабване на налягането на урината и необходимостта от стягане на мускулите на тазовото дъно за уриниране. В същото време той усеща тежест и пълнота в пикочния мехур и понякога може да се появят спазми. Поради честите позиви за използване на тоалетната през нощта се появяват проблеми със съня и безсъние. Всичко това се отразява на психологическото състояние на мъжа и допълнително утежнява хода на заболяването, тъй като на фона на стреса се наблюдава намаляване на имунитета и забавяне на метаболитните процеси.

Мъжете често се оплакват от спазми в долната част на корема, което се обяснява с повишения тонус на мускулите на пикочния мехур. Обикновено се отбелязват тежки симптоми на простатит с намаляване на имунитета. Без обостряне на заболяването, синдромът на болката може да отсъства напълно.

Конгестивният простатит се характеризира с тежък оток на простатата. Контурите на органа стават неясни, самата простата се подува и увеличава размера си. В този случай може да има усещане за пълнота в ректума и повишен дискомфорт по време на изхождането. Проблемите с уринирането се дължат на компресията на уретрата от подутата простатна жлеза.

Защо простатитът е опасен?

признаци и симптоми на хроничен простатит

Последиците от хроничния простатит зависят от няколко фактора:

 • възраст на пациента;
 • тежест на симптомите;
 • текуща продължителност;
 • ефективността на лекарствената терапия.

Колкото по-дълго мъжът живее с хроничен простатит, толкова по-тежки са последствията от болестта. В повечето случаи се засяга пикочната система. При бактериален простатит е възможна бъбречна инфекция, когато урината се връща обратно. Това се дължи на навлизането на патогенни агенти в уретрата по време на еякулация.

Постоянното дразнене на пикочния мехур и уретрата може да доведе до възпаление. На фона на простатит често се диагностицират цистит и уретрит от различно естество.

При хроничния простатит последиците засягат психо-емоционалното състояние на мъжа. Нарушаване на потентността, чести позиви за използване на тоалетната, дискомфорт в пикочния мехур - всичко това води до развитие на стрес. Простатитът може да бъде непряка причина за невроза и депресия.

Нарушаването на нервната система на фона на постоянен дискомфорт в пикочно-половите органи води до намаляване на имунитета и влошаване на всички метаболитни процеси в организма. По този начин простатитът провокира нервни разстройства, които от своя страна утежняват хода на заболяването и кръгът се затваря.

Постоянен дискомфорт, нарушаване на потентността, невъзможност за достатъчно сън - всичко това силно влияе върху качеството на живот.

Диагностика на заболяванията

Ако подозирате възпаление на простатата, трябва да се консултирате с уролог или андролог. За поставяне на диагноза се използват следните диагностични методи:

 • ректална палпация на простатата;
 • Ултразвук и TRUS на орган;
 • ултразвук на бъбреците;
 • анализ на секрецията на простатата;
 • PSA кръвен тест.
диагностика на хроничен простатит

Необходимостта от допълнителни изследвания се определя след палпация на ректален орган. Тази процедура е известна още като масаж на простатата. Лекарят вкарва два пръста в ректалния отвор и опипва простатата. Възпалението се доказва от промяна в структурата на органа, хетерогенността на тъканите и контурите на простатата. По време на масажа органът се стимулира и секретът на простатата се отделя от уретрата. Събира се за по-нататъшен анализ. Анализът на секрецията на простатата показва:

 • количество лецитинови зърна;
 • брой левкоцити и еритроцити;
 • наличие на патогенни микроорганизми;
 • наличие на гъбична микрофлора.

Това позволява не само да се определи естеството на възпалителния процес, но и да се идентифицира причинителят при инфекциозен простатит.

Ултразвукът и TRUS се извършват по-скоро за изключване на камъни в простатата, отколкото за диагностициране на простатит, тъй като методът не е много информативен, за разлика от анализа на секретите.

Назначава се кръвен тест за PSA, за да се изключи онкопатологията в простатната жлеза. Той също така открива възпаление или аденом на простатата. Как да се лекува хроничен простатит зависи от резултатите от теста и вида на възпалението.

Функции за лечение

Режимът на лечение на хроничен простатит е комбинация от медикаменти, физиотерапия и народни методи. Лечението се допълва от промяна в начина на живот - коригиране на менюто, отказ от лоши навици, редовен спорт и сексуален живот.

Важно е да се разбере, че при хроничен простатит лечението ще отнеме поне шест месеца. В допълнение към лекарствата за облекчаване на възпалението, на мъжете се предписва продължителна рехабилитационна терапия, която е необходима за нормализиране на функцията на простатната жлеза.

Лекарство

Как да се излекува хроничният простатит зависи от формата на заболяването. Лекарството за хроничен простатит включва:

 • антибиотици или противовъзпалителни лекарства;
 • ректални супозитории за нормализиране на трофизма;
 • имуностимуланти и възстановяващи агенти.

За лечение на хроничен простатит при мъжете се използват антибиотици, но само ако това е инфекциозно възпаление на простатата. Как да се лекува инфекциозният простатит при мъжете зависи от патогена и успеха на предишния терапевтичен курс. При остро бактериално възпаление в повечето случаи се предписват макролидни антибиотици. Те ефективно потискат дейността на патогенните агенти и имат широк спектър на действие. В случай на неспазване на режима на лечение или неправилен подбор на лекарства, микроорганизмите, предизвикали възпалението, бързо развиват резистентност към макролиди, което до голяма степен определя прехода на заболяването в хронична форма.

Флуорохинолоните са ефективни антибактериални средства за микробен простатит. Те имат подчертана противовъзпалителна активност срещу широк спектър от патогенни микроорганизми.

Въпреки факта, че флуорохинолоните нямат естествени аналози, което е причината за липсата на резистентност на патогенните микроорганизми към действието на лекарството, е необходимо внимателно да се следва режима на лечение, избран от лекаря. В противен случай лекарството ще бъде неефективно и антибиотичната терапия ще трябва да се повтори.

ректални супозитории за хроничен простатит

Антибактериалните лекарства и таблетки не се използват за лечение на хроничен неинфекциозен простатит. При конгестивен простатит възпалението се причинява не от микроби, а от нарушение на трофизма, поради което е неподходящо да се използват антибиотици за лечение. Вместо това те използват противовъзпалителни лекарства. Те се прилагат на кратки курсове за намаляване на възпалението и подуването. Лекарствата се предписват в супозитории или инжекции. Лечението отнема средно една седмица, лекарството се прилага ректално през нощта или интрамускулно веднъж дневно. При тежко възпаление е възможно да се използва лекарството два пъти през деня.

Противовъзпалителните лекарства не са антибиотици. Таблетките успешно се използват за облекчаване на възпалителния процес с неинфекциозен или конгестивен простатит. Средно лекарите предписват две таблетки дневно в продължение на 5 дни и след това прехвърлят пациента на терапия с фитопрепарати, които подобряват трофиката на простатата.

В случай на тежки нарушения на уринирането, лечението се допълва с лекарства от групата на алфа-блокерите. Тези лекарства отпускат пикочния мехур, намалявайки мускулния тонус, като по този начин позволяват на урината да тече нормално. Лекарствата от тази група се приемат по една таблетка на ден на кратки курсове, лечението с алфа-блокери рядко надвишава една седмица.

След спиране на възпалението, конгестивният (когнитивен) и инфекциозният простатит се лекува с лекарства, които нормализират трофиката на простатната жлеза. Лекарствата допринасят за:

 • намаляване на възпалението;
 • облекчаване на синдрома на болката;
 • нормализиране на уринирането;
 • повишаване на потентността.

При хроничен простатит тези лекарства се използват най-малко две седмици. Те се предлагат под формата на ректални супозитории. Препоръчителната доза е една свещ дневно през нощта.

Прополис супозиториите се препоръчват за възстановяване на местния имунитет. Те облекчават възпалението, подобряват кръвообращението и изтичането на простатния секрет, а също така значително повишават имунитета, предотвратявайки обострянето на простатита. Лекарствата се предлагат под формата на малки супозитории, които се инжектират в ректума през нощта.

Освен това, Вашият лекар може да препоръча ихтиолови супозитории. Те облекчават възпалението и намаляват отока на простатната жлеза.

Препаратите на базата на екстракт от ехинацея се препоръчват като общ тоник при простатит. Те укрепват имунната система и предотвратяват развитието на обостряния на простатита. С появата на неврози и безсъние на фона на простатит, лекарят може да препоръча успокоителни.

Физиотерапия при хроничен простатит

Причините за хроничния простатит се крият в лошата циркулация в тазовите органи. За ускоряване на възстановяването и възстановяването на трофиката на простатата се използват широко физиотерапевтични методи:

 • магнитна терапия;
 • електрофореза;
 • терапия с ударна вълна;
 • акупунктура.

Акупунктурата (акупунктура) и терапията с пиявици (хирудотерапия) се отличават от нетрадиционните методи.

Има много методи за домашна физиотерапия. Най-популярни са специалните устройства. Те създават редуващи се магнитни полета, които имат положителен ефект върху метаболитните процеси, премахвайки задръстванията в тазовите органи.

Дарсонвализацията може да се използва и у дома. Това е микротоков ефект, който подобрява метаболитните процеси. Можете да закупите устройства за домашно лечение във всеки магазин за медицинско оборудване, но препоръчително е първо да се консултирате с Вашия лекар.

Масажът на простатата се използва за лечение на конгестивен простатит. Извършва се от специалист в лечебно заведение. Стимулирането на органа ви позволява да се отървете от отоци и дискомфорт, а също така облекчава застоялата секреция на простатата. Курсът на лечение се състои от 10-15 процедури.

Народни средства за защита

Дали лечението на хроничен простатит зависи от обхвата на предприетите терапевтични мерки. Традиционната медицина ще помогне да се допълни лекарственото лечение.

лечение на хроничен простатит с народни средства

Домашно приготвените супозитории се използват за облекчаване на възпалението в простатата. За да приготвите свещи, ще ви трябват 200 g всяка мазна основа, 40 ml екстракт от прополис. Основата се разтопява на водна баня, в нея бавно се излива прополис, като се бърка непрекъснато. Когато продуктът придобие еднороден цвят, той се излива върху прозрачно фолио и се опакова под формата на наденица. Масата трябва да се съхранява в хладилник за един час, за да се охлади. Когато продуктът се охлади, той се разделя с нож на еднакви торпедовидни парчета, приблизително 5 см дълги и 2 см в диаметър. Тези свещи трябва да се съхраняват индивидуално опаковани в хладилника. Препоръчителната доза е една супозитория в ректалния отвор преди лягане. Продължителността на лечението е 2-3 седмици.

Можете също да направите свещи с тиквено масло и мед. Пропорциите са 200 g основа, 50 ml масло и 3 супени лъжици мед. Като основа можете да вземете пчелен восък, ланолин, какаово масло. Такива супозитории облекчават възпалението, подобряват функцията на простатата и повишават имунитета.

За да излекувате хроничния простатит у дома, можете да използвате различни инфузии и отвари. Едно от най-ефективните средства е сокът от магданоз. Трябва да се приема по 3 големи лъжици дневно.

Традиционната медицина препоръчва да се консумират 30 г тиквени семки дневно. Те съдържат много хранителни вещества, които са необходими за нормалното функциониране на простатната жлеза.

Друго ефективно лечение е смес от тиквени семки, орехи и мед. За да приготвите лекарството, трябва да вземете 100 обелени семена и същия брой орехови ядки, да ги поставите в удобен съд и да налеете 500 мл мед. Продуктът се държи в хладилник за 4 дни, за да се влеят, а след това се приемат 4 големи лъжици дневно.

Хирургично лечение

Дали хроничният простатит може да бъде излекуван трайно зависи от тежестта на заболяването и възрастта на пациента. При чести обостряния трябва постоянно да приемате лекарства.

Хирургично лечение на простатит в повечето случаи не се извършва. Може би използването на радикални мерки - пълно отстраняване на простатната жлеза. Такава операция се извършва само ако простатата не изпълнява функциите си поради хронично възпаление и медикаментозното лечение е неефективно. Също така премахването на простатата се практикува с риск от развитие на онкология.

Интересното е, че ефектите от простатит обикновено се наблюдават в напреднала възраст, при мъже над 65 години. В този случай възникват редица трудности при лечението:

 • заболявания на сърдечно-съдовата система;
 • противопоказания за прием на лекарства;
 • много странични ефекти.

Много мъже, страдащи от простатит повече от 10 години, настояват за операция. Това обикновено се свързва с лоша лекарствена поносимост и голям брой странични ефекти. Лекарите казват, че операцията е крайна мярка и при правилен подход простатитът може да бъде излекуван с консервативни методи.

Профилактика и прогноза

След като разбрахме какво е хроничният простатит при мъжете и колко опасен е, веднага възниква въпросът дали болестта може да бъде излекувана напълно.

Отзивите на пациентите показват, че хроничният простатит може да бъде излекуван, но това ще отнеме много време. Курсът на лечение отнема средно шест месеца или повече. Уролозите са съгласни, че адекватната терапия, промените в начина на живот и балансираната диета ще помогнат да се отървете от възпалението.

Най-често обостряния и повтарящи се епизоди на възпаление след продължителна ремисия се срещат от онези мъже, които не следват препоръките на лекаря, но се лекуват според съветите на приятели. Важно е да се разбере, че успехът на терапията за лечение зависи от правилно подбраната лекарствена терапия. Може да доведе до обостряне или повторна проява на признаци на хроничен простатит:

 • несистематичен прием на лекарства;
 • неспазване на препоръките на лекаря;
 • спиране на лечението след първите подобрения;
 • лоши навици;
 • липса на физическа активност.

Самоизборът на лекарства често води до влошаване на благосъстоянието. Това е особено вярно в случаите на инфекциозно възпаление, когато пациентът самостоятелно избира антибиотици без тестване.

Честа грешка, която мъжете допускат, е да спрат лечението, когато се появят първите подобрения. В този случай възпалението не преминава, а само намалява за известно време. С намаляване на имунитета или хипотермия, болестта отново ще се почувства.

В допълнение към лекарствата, простатитът изисква промени в начина на живот. Важно е да се откажете от лошите навици, да нормализирате храненето и да започнете да спортувате. При простатит се препоръчва да се прави йога, ЛФК, плуване. Всяка тренировка, която включва таза, ще бъде от полза. Мъжете с това състояние, особено при заседнала работа, трябва да правят 10-минутни упражнения всеки ден и да правят пълна тренировка няколко пъти седмично. Също така, по време на лечението на хроничен простатит е необходимо да се прави секс, тъй като редовната еякулация помага за намаляване на отока на простатата.

Успехът на лечението на простатит зависи от навременната диагноза, следователно, ако забележите проблеми с уринирането, трябва да се консултирате с уролог възможно най-скоро.