Как да правите секс, ако сте диагностицирани с хроничен простатит

простатит и секс

Простатитът е възпаление на простатната жлеза, причинено от бактерии. Може да бъде епизодично или продължително. Този вид простатит се среща приблизително в един на всеки десет случая. Много по-често мъжете са загрижени за друга форма на простатит - хроничен абактериален, който не е свързан с инфекция. Малко се знае със сигурност за него и повечето уролози не го смятат за истинска диагноза. Но с него са свързани повечето проблеми, включително проблеми със секса. Хроничният простатит се нарича още синдром на хронична тазова болка (CPPS).

Болката нараства и отслабва

При хроничен простатит мъжете са загрижени за следните симптоми:

  • дискомфорт или болка в перинеума, долната част на корема, слабините, скротума, пениса;
  • промени в уринирането: затруднено уриниране, често изпразване на пикочния мехур на малки порции, усещане за непълно изпразване;
  • Някои мъже изпитват затруднения при получаване на ерекция, дискомфорт по време на еякулация и повишена болка след секс. Дискомфортът може да намали способността на мъжа да стане или да остане възбуден.

Такива проблеми могат да възникнат при мъже на всяка възраст и според статистиката засягат 10 до 15% от мъжкото население на САЩ, най-често мъже между 30 и 50 години. Хроничният простатит не може да бъде излекуван с антибиотици, за разлика от „класическия" простатит и неговите симптоми могат да притесняват мъжа в продължение на няколко месеца или години. Те могат да идват и да си отиват и да варират по тежест.

Дейвид Лонерган беше диагностициран с хроничен простатит и само три години по-късно намери начин да живее с него. През първата година пи антибиотици, но те не помогнаха (антибиотиците не помагат при хроничен абактериален простатит). Ето какво казва Дейвид в интервю за Vice за чувствата си:

„В един момент започнах да изпитвам диви усещания в цялата тазова област. В началото имах леко парене в ректума винаги, когато седях. Тогава болката стана остра и се разпространи в целия таз. В крайна сметка имах чувството, че стотици бръснарски ножчета пронизват уретрата ми. По скала от 1 до 10 бих оценил болката с 11.

Еякулацията стана непоносимо болезнена. В началото изпитвах удоволствие от оргазма и облекчение след него, но последваха часове на болка, а когато болката се засили, спрях да правя секс. Лекарят ми предписа масаж на простатата (ползите от масажа на простатата не са доказани), а също така ми каза да правя секс и да еякулирам. Но тъй като сексът не доставяше никакво удоволствие, реших да опитам да мастурбирам веднъж на ден. Беше голяма грешка да правите това два пъти на ден - болката беше извън класациите (няма нужда да правите секс и да мастурбирате през болка, това няма да подобри вашето благосъстояние). Съпругата ми и аз отидохме на терапевт за индивидуална терапия и терапия за двойки. В много отношения именно тя ни помогна да преодолеем всичките си проблеми в секса.

Повечето мъже, диагностицирани с хроничен простатит или CPPS, изпитват подобрение на симптомите в рамките на шест месеца. В едно проучване една трета от мъжете са имали пълно отзвучаване на симптомите след една година. В друго голямо проучване състоянието на една трета от мъжете се подобрява в рамките на две години.

Хроничният простатит е малко проучен

Хроничният простатит не е достатъчно проучен. Експертите смятат, че има няколко потенциални причини, включително автоимунни заболявания, генетично предразположение, увреждане на нервите или мускулите близо до простатната жлеза и хормонален дисбаланс. Друг рисков фактор може да бъде психологическият стрес. Конкретната причина обаче може да бъде трудна за определяне. Лечението обикновено включва промени в начина на живот и лекарства за облекчаване на симптомите. Простатитът не може да бъде предотвратен.

Уролог Дария Чернишева:

- Хроничният простатит е просто комбинация от думи, които могат да скрият синдром на венозна конгестия в таза, синдром на хронична тазова болка, интерстициален цистит, пудендална невропатия и други състояния. Според главния уролог на страната ни Дмитрий Пушкар това е глупава диагноза, която лекарят поставя на пациента, когато не иска да разбере какво се случва с него. Възпалителни промени в простатата могат да бъдат потвърдени само с тест с четири чаши (анализ, при който се вземат няколко порции урина и простатен секрет). Всичко останало е пресилена диагноза без лечение. За предпазване от възпаление на простатната жлеза има универсална препоръка – редовен полов живот: еякулацията трябва да е поне веднъж на четири дни, независимо как се постига.

Симптомите на простатит могат да бъдат облекчени с някои прости неща, като топла вана или грейка и избягване на алкохол, кофеин и пикантни или кисели храни (те могат да раздразнят пикочния мехур).

Ако имате проблеми с уринирането, Вашият лекар може да Ви предпише алфа-блокери - те спомагат за отпускане на шийката на пикочния мехур и мускулните влакна на кръстовището на простатата и пикочния мехур. Хроничната болка се лекува с болкоуспокояващи. Ако имате проблеми със секса, Вашият лекар може да Ви насочи към психотерапевт или сексолог.

Сексуалните проблеми не са свързани с хроничен простатит

Уролог Артьом Локтевизразява следните мисли: Съвременни аспекти на основаната на доказателства медицина за мислещи пациенти" пише, че рекламата и медиите приписват проблемите с ерекцията на простатита, поради което много мъже ги свързват. Но това не е вярно. Ерекцията може да се поддържа дори ако простатата е напълно отстранена. Според много реномирани уролози еректилната дисфункция при пациенти с хроничен простатит е причинена от психологически проблеми. Често ерекцията на мъжа намалява веднага след произнасянето на изречението: „Имате простатит".

Сексолог, психотерапевт, психиатър Дмитрий ОрловСъщо така съм сигурен, че хроничният простатит не засяга сексуалния живот:

„Ако нещо се случи с простатната жлеза, това може да повлияе на уринирането и усещанията в перинеалната област, но това няма нищо общо със секса. За съжаление, много мъже и някои уролози се присъединяват към концепцията, че проблемите с простатата могат да повлияят на сексуалния живот, тъй като простатата е разположена близо до гениталиите. Простатната жлеза има специфична функция: произвежда течност - компонент на спермата. Тя не е замесена в нищо друго. "

Според Дмитрий Орлов в световната практика лекарите почти никога не поставят диагноза „хроничен простатит". Това е по-скоро териториална диагноза, която няма патофизиологична основа, а само теоретична концепция, въз основа на която на човек се предписва лечение. Човек чува диагнозата и започва да се притеснява, че това може да повлияе на сексуалната му функция. По време на интимност той не се наслаждава на процеса, а следи колко добра е ерекцията му. Фокусирането върху ерекцията може да намали нейното качество и да накара мъжа да види връзка между диагнозата и възникналите проблеми. Но причината е чисто емоционална.

Ако има болка и дискомфорт по време на секс, трябва да разберете причината за това. По-добре е да се консултирате с уролог, който се придържа към основан на доказателства подход към медицината.

Дмитрий Орлов добавя: „Ако лекарят съветва да правите секс по-често или изобщо да не правите секс, тогава трябва да има медицинска причина за това. Не знам за нито едно заболяване, при което увеличаването на количеството секс да доведе до оздравяване. Най-често такава препоръка се дължи на факта, че специалистът не знае как да помогне. Също така не е необходимо да ограничавате или напълно премахвате секса и мастурбацията, тъй като редовното сексуално освобождаване е полезно както за здравето на простатната жлеза, така и за психиката.

Пътят от кабинета на уролога до кабинета на сексолога е стандартният път за мъже над 35-40 години. Ако мъжът има затруднения с ерекцията или други проблеми в секса, той първо отива на уролог, защото смята това за своя област на експертиза. Ако урологът не открие нищо или постави диагноза „хроничен простатит", тогава остава само кабинетът на сексолога. Сексологът разполага с широк набор от техники, които могат да помогнат на пациента: той може да препоръча елементи на сексуална терапия, може да се включи в психотерапия или да предпише лекарства, ако е необходимо. Статистически това е ефективен модел на работа – средно проблемът се решава в рамките на един месец. "