Хроничен простатит - симптоми и лечение

Симптомите на хроничен простатит често са леки и лечението не се провежда в началния етап. Въпреки това, проблемът може да бъде решен, ако го приемете сериозно.

Какво е

Много пациенти научават какво е хроничен простатит, когато посещават лекар по съвсем друга причина. Междувременно това заболяване е много опасно и е дългосрочен възпалителен процес, който се появява в простатната жлеза. Ако не се лекува, могат да възникнат сериозни усложнения: импотентност, безплодие, везикулит, простатни кисти, аденоми и рак на простатата.

Има няколко форми на заболяването:

 • остър бактериален простатит, причинен от проникването на инфекциозни патогени в простатната жлеза. Характеризира се с типична болка в долната част на корема и при уриниране;

 • хроничен бактериален простатит, който заедно с клиничната картина на острата форма на патологията е придружен от наличието на бактерии и повишено ниво на левкоцити в урината и секретите на простатата;

 • хроничен простатит, който е следствие от предишна бактериална форма на заболяването с неефективно лечение или липсата му;

 • асимптоматичен възпалителен простатит, характеризиращ се с липсата на каквито и да било симптоми, но се проявява по време на лабораторни диагностични методи.

Повече от 90% от случаите на заболяването представляват небактериален хроничен простатит, който протича безсимптомно, което води до забавено лечение.

Възможно ли е да се излекува

Самата диагноза показва, че болестта прогресира в тялото от дълго време. Често за мъжете е трудно да посетят лекар за такъв неотложен проблем, докато ситуацията не стане критична. Междувременно, колкото по-скоро човек потърси медицинска помощ (при първите признаци на лошо здраве), толкова по-ефективно ще бъде лечението и толкова по-голяма е вероятността напълно да се отървете от болестта. В напреднала форма хроничният простатит е почти невъзможен за лечение, но при правилна и редовна терапия симптомите ще станат по-слабо изразени. Ето защо навременната консултация с лекар е толкова важна.

причини

Заболяването се среща при мъже на възраст от 20 до 50 години и зависи от редица предпоставки:

 1. Инфекциозни патогени. Те навлизат в простатната жлеза по няколко начина:

  • възходящ (по уретрата);

  • низходящ (чрез заразена урина);

  • лимфогенен (през лимфните пътища);

  • хематогенен (чрез кръв).

  Примери за патогенна микрофлора, която провокира бактериалната форма на простатит, са стафилококи, ешерихия коли, ентерококи, протеи, патогени от вирусен, гъбичен, паразитен характер, както и хламидия, гонокок, гарднерела и други.

 2. Нарушаване на нормалното кръвообращение в тазовите органи. Това може да се дължи на заседнал начин на живот, заседнала работа (шофьори, офис служители) и неправилно хранене. В резултат на това се появява задръстване и подуване в тъканите на простатната жлеза и се наблюдава непълно изхвърляне на секрети от кухината на органа. Всичко това води до частична или пълна дисфункция на жлезата.

 3. Продължително сексуално въздържание или практикуване на прекъснат полов акт. Тези действия също провокират възпалителни процеси в простатната жлеза.

 4. Придружаващи заболявания. На първо място, това се отнася до патологии от урологичен характер: цистит, уретрит, пиелонефрит, нелекуван остър простатит. Причина за хроничен простатит обаче могат да бъдат и други заболявания: хроничен бронхит, пневмония, синузит и др.

 5. Честият и продължителен престой на студено, при условия на висока околна температура или висока влажност, постоянен психо-емоционален стрес.

Симптоми

Клиничната картина на хроничния простатит е слабо изразена в началния етап. Човек, като правило, не изпитва никакъв дискомфорт или не обръща внимание на появата на признаци на заболяването, ако те не пречат на воденето на нормален начин на живот. С течение на времето общото състояние се влошава и се придружава от следните симптоми:

 1. Появата на болка в перинеума, гениталиите, слабините. Болката може да бъде слаба, болезнена или доста интензивна по време на уриниране, дефекация, след полов акт и по време на еякулация. Често синдромът на болката се разпространява към сакрума, ануса, скротума и тестисите.

 2. Смущения по време на уриниране и дефекация. В първия случай процесът се характеризира с чести и болезнени позиви и парене в уретрата. Наблюдава се наличие на нишковидни образувания в урината. По време на дефекация е възможно отделяне от уретрата, което показва недостатъчен тонус на простатната жлеза.

 3. Нарушения на сексуалната функция. При мъжете, страдащи от хроничен простатит, се наблюдава намаляване на либидото, нестабилна ерекция или липсата му, болка по време и след полов акт, хемоспермия и безплодие.

 4. Лош сън, раздразнителност, повишена нервност, умора, депресия.

 5. Повишена телесна температура. Може да се наблюдава по време на обостряне на заболяването и да има незначителни отклонения от нормата.

Симптомите може да не се появят наведнъж, но могат да бъдат постоянни.

Диагностика

Диагностичните изследвания позволяват да се опровергае или потвърди предполагаема диагноза, да се определи какъв вид заболяване е и доколко е възможно да се излекува.

Ултразвук за хроничен простатит – здрава простата (вляво) и възпалена (вдясно)

Основните диагностични процедури са:

 • общ анализ на урината;

 • анализ на простатния секрет за наличие/отсъствие на патогенна микрофлора, както и за определяне на отклонения на физиологичните параметри от нормалните стойности (повишен брой левкоцити и др. );

 • бактериологична култура на урина и вземане на цитонамазка от уретрата;

 • проба от урина от три чаши, която ви позволява да определите зоната на локализиране на възпалението;

 • анализ за идентифициране на патогени на инфекции на гениталния тракт;

 • Ултразвук на простатната жлеза;

 • изследване на данни от спермограма, MAR тест (за репродуктивни аномалии);

 • уродинамични, ендоскопски изследвания;

 • определяне на простатен специфичен антиген (PSA).

Лечение на хроничен простатит

Отговорът на въпроса как да се лекува хроничен простатит зависи от тежестта на патологията и нейния вид. Болестта изисква интегриран подход за нейното елиминиране или стабилно облекчаване на симптомите.

Медикаментозно лечение

Това включва приемане на лекарства от следните групи:

 1. Антибиотици, които задължително се предписват при диагностициране на бактериална форма на патология. Въпреки това, такава терапия може да бъде показана и при небактериален хроничен простатит, ако се наблюдава устойчив положителен ефект. Лекарствата от групите пеницилини, цефалоспорини, тетрациклини, аминогликозиди и флуорохинолони се приемат в строго съответствие с лекарските указания в продължение на най-малко две седмици.

 2. Спазмолитици, които помагат за премахване на болезнени спазми в перинеума.

 3. Противовъзпалителни, болкоуспокояващи.

 4. Алфа1-блокери, използвани за намаляване на хипертоничността на простатата и нормализиране на подвижността.

 5. Имуностимулиращи лекарства.

Режимът на лечение се избира индивидуално в съответствие с характеристиките на диагнозата и непоносимостта към отделните лекарства (ако има такива).

Нелекарствено лечение

В този случай положителният ефект от терапията се постига чрез физическо въздействие от различен характер върху болната област. На пациентите могат да бъдат предписани:

 1. Масаж на простата. Активира пълното изхвърляне на секрети от простатната жлеза, подобрява кръвообращението и нормализира тонуса на органа. Масажът заедно с антибиотиците е особено ефективен при лечение на бактериален хроничен простатит. Въпреки това, има противопоказания за употребата му, ако пациентът е диагностициран с:

  • остър бактериален простатит;

  • съпътстващи заболявания на половите жлези (везикулит, кооперит);

  • наличието на камъни в простатната жлеза;

  • кисти на простатата;

  • ДХП;

  • рак на орган или подозрение за него;

  • абсцес на простатата;

  • хемороиди, ректални фисури и други заболявания.

 2. Електрофореза. Физиотерапевтичната процедура включва терапевтичния ефект върху патологичната област с малък електрически ток (не повече от 50 μA). По този начин се стимулират възстановителните реакции, облекчава се болката и се оптимизира кръвотока в тъканите на жлезата. Електрофорезата насърчава дълбокото проникване на антибиотиците в структурите на простатата, като по този начин повишава ефективността на тяхното действие.

 3. Ултразвук. Методът намира широко приложение при лечението на хроничен простатит, тъй като има изразен противовъзпалителен ефект, възстановява половата функция и потиска болката. Туморите на простатата се лекуват успешно с ултразвук.

 4. Ултрафонофорезата е използването на ултразвукова терапия заедно с лекарства. Този метод позволява на лекарствата да проникнат в дълбоките слоеве на засегнатия орган и да действат най-ефективно там.

 5. Магнитотерапия. Физиотерапевтичната процедура има цялостен възстановителен ефект върху пикочно-половата система, подобрява метаболитните процеси и неврогенерацията.

 6. Лазерна магнитна терапия. Лазерното излагане също така ефективно лекува проявите на заболяването, като елиминира риска от възможни усложнения.

 7. Индуктометрията е излагане на високочестотно променливо магнитно поле.

 8. Инстилации в уретрата, калолечение, терапевтични клизми, горещи бани.

Физиотерапията заедно с лекарственото лечение позволява да се получи траен терапевтичен ефект и в повечето случаи напълно да се победи болестта в началния етап.

Хирургическа интервенция

Показва се в случаите, когато е невъзможно да се помогне на пациента с други методи.

 1. Простатектомията е частично или пълно отстраняване на простатната жлеза при запазване на еректилната функция.

 2. Трансуретралната резекция (ТУР) е операция за изрязване или отстраняване на разраснала се жлезна тъкан. Предписва се при аденом или рак на простатата.

 3. Лазерна операция. Операцията включва отстраняване на засегнатата органна тъкан с помощта на лазерен лъч. В този случай кръвоносните съдове са "запечатани", елиминирайки кървенето.

 4. Дрениране на абсцес на простатата. Тази операция ви позволява да извлечете гной от кухината на жлезата с помощта на гумен дренаж, поставен през перинеума или ректума чрез разрязване на кожната тъкан.

 5. Трансуретрален разрез на простатата. Операцията включва няколко разреза на простатата, за да се облекчи натискът от засегнатия орган върху уретрата и да се възстанови уринирането.

След хирургическа интервенция пациентът се нуждае от рехабилитация, чийто интервал от време, в зависимост от вида на използваната операция, варира от 2-3 дни до няколко месеца.

Народни средства

Билковите препарати също са ефективни лекарства в комплексната терапия на хроничен простатит. За тези цели се използват тинктури, отвари, хранителни смеси или мехлеми, които включват:

 • тиквени семена;

 • кора от трепетлика;

 • листа и кора от леска;

 • черупки от кестени;

 • магданоз;

 • мед, прополис;

 • Каланхое и др.

Редовната употреба на билкови лекарства помага за премахване на неприятните симптоми, възстановяване на нарушените функции и има дългосрочен превантивен ефект.

Хроничният простатит е заболяване, на което трябва да обърнете внимание при първите му признаци, за да елиминирате опасните усложнения и да го излекувате навреме.