Признаци и симптоми на простатит при мъжете: как се проявява възпалението на простатата

Според статистиката около една трета от мъжете след настъпването на тридесетгодишна възраст страдат от простатит и почти половината след петдесет.

Признаци и симптоми на простатит при мъжете

Може би реалната ситуация е малко по-различна, тъй като има асимптоматичен простатит (хронична форма). Друг проблем е, че много хора са просто срамежливи или се страхуват да съобщят за симптомите си на лекаря.

Простатната жлеза е много важен орган на мъжкото тяло: тя е отговорна за производството на специална тайна, която се смесва със спермата и поддържа нормална и здравословна активност на сперматозоидите, както и устойчивостта на сперматозоидите към отрицателни факти и условия.

Симптоми на простатит при мъжете

Какви са симптомите на простатит при мъжете? Чести признаци на простатит при мъжете:

 1. Проблеми с мощността.
 2. Развитие на нервни разстройства.
 3. Неразположение.
 4. Болката в перинеума, слабините и срамната област е краткотрайна и преминава бързо.
 5. Наличието на отделяне от уретрата (най-често сутрин), наподобяващо на външен вид бели люспи.

По-долу ще научите за симптомите на възпаление на простатата при мъжете.

Повече за всеки

Как се проявява простатитът при мъжете? Първите признаци на възпаление на простатата при мъжете са често уриниране.

Позивите за уриниране се увеличават през нощта и през деня. Процесът на уриниране е придружен от болезнени усещания ("сякаш реже") в долната част на корема. Болезненото усещане може да стане хронично и да се прояви не само по време на уриниране. Честото уриниране заедно с болезнени усещания често показва хроничен простатит.

Проявите на простатит при мъжете включват усещане за постоянна пълнота на пикочния мехур.

След завършване на акта остава усещането, че пикочният мехур е все още пълен. Повишава раздразнителността и неувереността в себе си. Може да се прояви и при двете форми на развитие на болестта. Изисква търсене на медицинска помощ, тъй като екстремното развитие на този симптом е задържане на урина при простатит.

Простатит при мъжете - признаци

Кръвта в урината с простатит е рядък симптом. Може да сочи към:

 • развитие на гнойни и възпалителни процеси;
 • за травма;
 • за простатит с усложнение - хиперплазия (отделно заболяване, характеризиращо се с увеличаване на броя на структурните елементи на тъканите, прекомерно клетъчно образуване, лекувано отделно).

Повишената умора е следствие от заболяването. Първо, при липса на лечение, организмът сам компенсира болестта, което се отразява в психичните ресурси.

Възможно е повишаване на раздразнителността и умората, както и депресивни състояния.

По-често се развива в хронична форма.

Болезнени усещания в перинеума и скротума.

Увеличава се, ако не се лекува. Развива се както в хронична, така и в остра форма.

Сексуална дисфункция. Ерекцията се влошава и "отшумява", продължителността на половия акт значително намалява. Спонтанната сутрешна ерекция също изчезва. Това е косвен признак, често показва хронична форма.

Трудност по време на дефекация - възможни болезнени усещания в ректума по време на дефекация, отделяне на гной. Той говори за острата форма.

Прекомерното изпотяване показва хронична форма на заболяването. Изпотяване често се наблюдава в перинеалната област. Може да върви „заедно“ с емоционални смущения (следствие от тревожност и психогенни фактори).

Запекът с простатит също е симптом. Как да разпознаем простатит? Ако откриете подобни симптоми, по-добре е да се свържете със специалист, който ще постави правилната диагноза.

Помислете за остър и хроничен простатит и признаци на възпаление на простатата при мъжете.

Остра форма

Как простатитът се проявява при мъжете - симптоми:

 1. Усещане за обща слабост и тежко неразположение.
 2. Телесната температура е един от симптомите на простатит, следват и главоболие.
 3. Симптоми на простатитна болка (в перинеума), която се увеличава с уриниране и изхождане.
 4. Често желание да отидете до тоалетната, което не носи удовлетворение - пикочният мехур не се изпразва напълно.
 5. Това от своя страна повишава раздразнителността и нервната раздразнителност. В клинични случаи може да се развие остро задържане на урина.

Хронична форма

Курсът, като правило, е асимптоматичен, човек на практика не представя оплаквания (или може да не е наясно с тях).

Хронична форма

Почти никога не се наблюдават изразени признаци на заболяването.

Ако не разбирате проявите на простатит, симптоми, болестта, въпреки разпространението си, се счита за „срамна“.

Човек, който изпитва общо неразположение, проблеми с уринирането, може просто да „не забележи“ тези симптоми и да не им отдаде дължимото значение.

Нивата на PSA могат да бъдат повишени при хронично възпаление на простатата, но не винаги. Има много случаи, когато анализите на мъже, страдащи от хроничен простатит, показват нива на PSA в нормалните граници. Хроничният простатит често не се открива.

В началния етап простатитът при мъжете се проявява като лека форма на остро възпаление на простатната жлеза, тоест развитието на възпаление след проникване на бактерии в простатната жлеза по определени канали, например през уретрата.

Като се има предвид, че хроничният простатит е доста вяло заболяване, имунната система се противопоставя на появата на остър възпалителен процес.

Поради факта, че възпалението не е напълно излекувано, в простатната жлеза остава постоянен възпалителен процес, който преминава в хронична форма и по този начин може да причини образуването на белези в простатната жлеза на мястото на възпалението.

По-големите белези могат да доведат до дисфункция на простатната жлеза. Както при острия простатит, хроничният простатит може да бъде открит по следните симптоми:

Симптоми на възпаление на простатата при мъже (хронична форма):

 1. Свиване и болка в перинеума и гениталиите.
 2. Болезнена еякулация.
 3. Болка в областта на пикочния мехур.
 4. Болка и парене по време или след уриниране.
 5. Рисуваща болка и усещане за болка в областта на слабините.
 6. Повишено желание за уриниране.
 7. Еректилна дисфункция.

Клинично представяне и развитие

Признаците на простатит при мъжете показват, че спешно трябва да се посети лекар. При кой лекар да отида при простатит? Прочетете повече тук.

Ходът на възпалителния процес води до стесняване на лумена на уретрата и дразнене на нервните окончания, което се изразява в нарушение на процеса на уриниране (както знаете, това често се случва през нощта няколко пъти на нощ, уринирането се извършва "на малки порции", няма чувство на удовлетворение, коетопикочният мехур е напълно празен).

Възпалението на простатната жлеза, ако се започне навреме, не води до нарушения в гениталната област. Ако възпалителният процес се е развил достатъчно: либидото е инхибирано, може да се развие безплодие, рискът от вторични инфекции на пикочните пътища се увеличава и може да се развие хронична бъбречна недостатъчност.

За какво друго могат да говорят проявите?

Сексуалната дисфункция като отделен симптом или заедно с изпотяване може да бъде симптом на нервно разстройство. Например, хроничен стрес.

За какво друго могат да говорят проявите

Някои от нашите заболявания наистина са от нервите.

Сексуалната дисфункция, между другото, най-често има нервна основа и причината се крие в психиката.

В този случай се изисква консултация с психолог или психотерапевт, обикновено повече от един.

Важно е да знаете: ако говорим за сексуална дисфункция на нервна основа, тогава трябва да се има предвид, че в този случай няма да има възпаление или треска и няма да се наблюдава отделяне.

Диагнозата трябва да започне с лекар. Със сигурност трябва да започнете с пътуване до психолог, когато сексуалната дисфункция е единственият симптом (и дори тогава може да ви бъде препоръчано да кандидатствате за необходимите тестове и да посетите лекар).

Еднозначна диагноза може да бъде установена само от лекар след преглед и преминаване на необходимите изследвания. На първо място, наличието на отделяне или възпаление говори за болести, предавани по полов път.

Всички тези заболявания могат да бъдат разграничени само по резултатите от клинични кръвни изследвания, цитонамазки. И за всяко заболяване може да бъде създадена собствена програма за лечение на лекарства (например курс на антибиотици).

С кого да се свържа?

Как да проверите за простатит? Прегледът трябва да започне с уролог и андролог.

По време на възстановителните дейности (след основното лечение) се препоръчва да посетите физиотерапевт, специалист по физиотерапия и психолог, за да нормализирате душевното състояние на пациента.

Трябва внимателно да слушате препоръките на специалист, ако е предписано лечение, стриктно го спазвайте. Не забравяйте за превантивните мерки, които ще бъдат подходящи след края на лечението.

Заключение

Сега знаете какви са симптомите на простатит при мъжете. Препоръчително е да избягвате хипотермия, опитайте се да не се увличате с пикантни и пържени храни, алкохол и тютюнопушене и да имате редовен сексуален живот. Не забравяйте за превенцията на полово предавани болести (на първо място, трябва да сте защитени).

Следвайте препоръките на Вашия лекар. Опитайте се да водите, ако не здравословен начин на живот, то поне не вреден, не злоупотребявайте с вредни вещества (пушене, алкохол). Не се колебайте да докладвате оплакванията си на Вашия лекар. Ако вашият близък е болен, оказвайте емоционална подкрепа.