Възможно ли е да се прави секс при възпаление на простатата

Мъжете, които са диагностицирани с възпаление на простатата, се чудят дали е възможно да се прави секс с простатит? Но преди да получите отговор, трябва да разберете какъв вид заболяване е и какви причини може да причини.

насочване към специалист по простатит

Простатитът е възпаление на простатната жлеза при мъжете. Най-често причината за възпалението е бактериална инфекция, проникнала в простатата през уретрата. Въпреки това, за да въздейства възпалението, понякога една инфекция не е достатъчна. Заболяването на простатата може да провокира следните фактори:

 • работа, свързана с постоянно седене, хиподинамичен начин на живот;
 • нарушения на изпражненията, под формата на чести запек;
 • честа хипотермия;
 • липса на интимност за дълго време или прекомерното му количество;
 • затлъстяване, преяждане, прекомерна консумация на алкохолни напитки, тютюнопушене, пикантна храна, постоянен стрес;

Простатата е жлеза с размери 3 на 4 сантиметра и тегло до 25 грама. Той отделя тайна, която има бактерицидно действие. Затова се смята, че възпалението възниква най-често със задръствания в органа, когато функцията му е нарушена и тайната губи свойствата си. Именно в този момент се свързва инфекция, която влошава картината. Но как да се справим със задръстванията, за да не провокираме развитието на болестта?

Експертно мнение

Не толкова отдавна лекарите стигнаха до заключението, че сексът може да се счита за най-доброто лекарство, за което можете да се сетите при лечението на простатит и за неговата превенция. Днес експертите все повече се съгласяват, че при простатит е възможно и необходимо да се прави секс и че това е изключително полезно.

По време на полов акт, с настъпване на оргазъм, се наблюдава активно и силно свиване на мускулите на простатата. Оказва се един вид масаж, който увеличава притока на кръв към жлезата. И това се отразява благоприятно на състоянието й, премахва причините за заболяването и съкращава времето за възстановяване.

Простатитът не може да се счита за болест, предавана по полов път, тъй като е чисто мъжка патология. Но ако възпалението е причинено от някаква бактериологична инфекция, тогава по време на полов акт си струва да използвате презерватив, за да не предавате патогенни микроби на партньора.

Освен това не можете да спрете да правите секс по време на заболяване. Въздържанието при възпаление на простатата може да бъде дори опасно, тъй като поради застоя на секрета, произвеждан от жлезата, могат да се развият усложнения. Освен това въздържанието може да причини подуване на жлезата и образуване на кръвни съсиреци, причинени от застой на кръвта.

Сексуално лечение

Когато мъжът има неприятни симптоми, които поставят под съмнение мъжката му сила, той може да изпита депресия. Той развива раздразнителност, прекомерна нервност, апетитът е нарушен, той престава да се чувства необходим. Също така, мъжът започва да страда от безсъние, липсва сексуално желание.

болка при мъж с простатит

Една жена в такава ситуация не трябва да стои настрана, а да бъде възможно най-тактична, да помага на мъж и да не го оставя да се разболее с всичките си мисли. Само в този случай е възможно да се възстановят хармоничните сексуални отношения.

Тъй като има неопровержими доказателства за благотворния ефект на половия акт върху лечението на възпаление на жлезата, важно е да се прави правилно, без да се навреди на тялото. Затова човек не трябва да бърза в крайности. Всичко трябва да е в умерени количества. Правенето на секс по време на лечението не трябва да се издига до ранга на приоритет. Независимо от това, основното лечение трябва да бъде медикаментозно, а този метод трябва да играе поддържаща роля.

За да се отървете ефективно от болестта, трябва да се вслушате в препоръките:

 • Първо, сексът с простатит трябва да бъде редовен. Проблемът не може да бъде решен, ако имате интимност само 1 или 2 пъти на месец. Но дори ежедневните „процедури" могат да провокират обостряне на заболяването. Според лекарите златната среда е важна по този въпрос, в зависимост от възрастта на мъжа и здравословното му състояние. Средно честотата на полов акт, приложима за всички възрасти, е 2-3 пъти седмично. Оралният секс, за да не донесе нова инфекция на себе си или на партньора си, е възможен само с презерватив.
 • Второ, по време на лечението на простатит е забранена смяната на сексуалните партньори, тъй като тялото е отслабено и вероятността от нова инфекция се увеличава, поради възможното навлизане на нова микрофлора в репродуктивната система. Може да съдържа патогени, за които все още не са създадени антитела, и тъй като възпалението вече е налице, това може да бъде опасно.
 • На трето място, тези, които нямат постоянен партньор за интимност, или тези, които изобщо нямат такъв (неженени мъже), се съветват да не влизат в случайни връзки и да не чакат стагнация, която може да доведе до заболяване. Единственият изход в тази ситуация е мастурбацията. Въпреки че този метод по неизвестни причини се смята за нещо осъдително в обществото, той е в състояние да отърве жлезата от застой. Мастурбацията също помага за разпръскване на застояла кръв в тазовите органи, а жлезата, благодарение на тази процедура, получава необходимия масаж. Но, както и с честотата на полов акт, с мастурбацията не трябва да се прекалява. Нормалният режим на самоудовлетворение е 2-3 пъти седмично.
 • Четвърто, трябва да се избягва практиката на прекъснат коитус, тъй като те допринасят за бавното изтичане на кръв от мъжките полови органи, в резултат на което се появяват разкъсвания на малки капиляри в пениса и кръвта се сгъстява в простатата.

Остър простатит и секс

При остър простатит мъжът изпитва силна болка в долната част на корема, както и болка, която се излъчва към гениталиите и перинеума. В същото време телесната температура може да се повиши до 39 градуса, а в тежки случаи дори по-висока.

висока температура с простатит

Болката се преследва не само при изпразване на пикочния мехур, но и в покой. Следователно в такава ситуация пациентът едва ли ще иска интимност.

Но ако организирате компетентно лечение, след няколко дни пациентът може да се почувства по-добре. Едва след това се препоръчва облекчаване на застоя, лечение на простатит със секс.

Допълнителни мерки за лечение

В допълнение към редовния секс се препоръчва да използвате разрешен набор от физически упражнения (няма да се налага да дърпате „желязото" във фитнеса), за да предотвратите задръстванията в органа на простатата:

 1. Лесно е да изпълнявате това упражнение навсякъде: на работа, в транспорт, шофиране, лежане на леглото у дома и т. н. За да направите това, трябва да поемете дълбоко въздух и да надуете стомаха си. След като задържите дъха си за 10-12 секунди, издишайте (през стомаха). В този случай е необходимо да привлечете стомаха колкото е възможно повече, така че той сякаш „достигне" до гръбначния стълб. Трябва да повторите 3 до 7 пъти. През деня трябва да направите 3 серии.
 2. Подобно на първото, упражнението не изисква специално място и може да се прави във всяка позиция: седнало, легнало или изправено. Същността му се крие във факта, че трябва силно да приберете ануса и да останете в това положение за 7-10 секунди. Това трябва да се направи три пъти, а през деня - няколко подхода.
 3. Следващо упражнение: изправете се, преместете тежестта си към левия крак и завъртете десния си крак напред-назад. Започнете с 40 замаха и продължете до 100. Направете същото с левия крак. Също така се препоръчва да изпълнявате упражнението 3 пъти на ден.
 4. Стоейки, накланяйте се последователно наляво и надясно, до 30 пъти в една посока.
 5. Това упражнение е много важно, тъй като разтяга адукторите на тазобедрената става. Необходимо е да направите прав шпагат, не забравяйте да се застраховате с ръцете си и да разперете краката си встрани до максимално разстояние. Не е необходимо да седите на пода. Основното нещо в най-ниската възможна точка е да се фиксира за 20-30 секунди. Всеки път трябва да се опитате да разперете краката си по-широко.
 6. Седейки на пода с изпънати напред крака, пристъпете задните части напред и след това назад. Всяко дупе трябва да стъпи от 30 до 50 пъти.
 7. Легнете по гръб, повдигнете таза си, огъвайки гръбначния стълб, опрете главата си на пода. Фиксирайте в това положение за 10 секунди Повторете 10 пъти.
 8. Това упражнение е познато на всички още от детската градина и се нарича „лодка". За да го изпълните, трябва да легнете по корем и да поставите ръцете си зад главата. Извийте гърба си, докато повдигате прави крака и гърди, така че опората да остане само на корема. Необходимо е да се задържите в това положение, докато настъпи моментът на умора. Повторете 3 пъти.
 9. Легнете по корем върху топката. Завъртете топката за 5 минути, като регулирате натиска на тялото върху нея с ръце.
 10. Седейки на пода с прави крака, опитайте се да достигнете краката си с ръце. Ако е възможно, хванете пръстите си. Задръжте тази позиция за 10 секунди. Трябва да отделяте 3-5 минути на ден за това упражнение.
 11. Упражнение от ученически години - "бреза". Подпирайки долната част на гърба си с ръце и опряйки главата си на пода, повдигнете краката си нагоре. Задръжте за няколко секунди (при повишен натиск това упражнение не може да се направи).
 12. Последното упражнение ще бъде дълбок клек, с раздалечени крака на ширината на раменете. Клековете трябва да се правят бавно, като броят им трябва да бъде от 5 до 7.

Предотвратяване

За профилактика на простатит, особено при мъже в риск (офис работници със заседнала работа, както и тези, които работят в студена или влажна среда и са изложени на хипотермия, шофьори на дълги разстояния и др. ), се препоръчва да се спазва някои правила:

 • За мъж на всяка възраст физическата активност е много важна. Посещението на фитнес залата не е задължително, но се препоръчва. Ако имате заседнала работа, тогава трябва да отделяте време всеки ден за ходене или джогинг. Това ще подобри кръвообращението в таза и ще намали вероятността от застой;
 • както бе споменато по-горе, сексът играе важна роля в превенцията и лечението на заболяването. Важни редовни измерени сексуални контакти без извращения и ексцесии;
 • необходимо е да се ядат храни, които са полезни за организма като цяло и за простатата. Диетата трябва да включва: риба и месо (нискомаслени сортове), зеленчуци и плодове, млечни продукти, компоти, сокове и мед, както и различни морски дарове. Трябва да откажете или да ограничите употребата на алкохол, газирани напитки, лук и чесън, чушки и гъби.
 • хипотермията също е фактор, който провокира развитието на възпаление на простатата, което трябва да се избягва. Избягвайте излагане на течение и носете топли дрехи;
 • стресът и претоварването причиняват намаляване на имунитета и в резултат на това се намаляват защитните сили на организма. Необходимо е да се грижите за добър сън и да избягвате нервни ситуации;
 • добър, ободряващ ефект има контрастен душ. Тази процедура подобрява имунитета и подобрява кръвообращението;
 • редовните посещения при уролог могат да открият заболяването в ранните етапи. Много по-лесно е да се лекува заболяване, което тепърва започва, отколкото вече развита патология. Ако мъж преди това е бил диагностициран с простатит, тогава е препоръчително да идва на втори преглед на всеки 3 месеца, през първата година. През следващите години е достатъчно да посещавате уролог веднъж на всеки шест месеца.

По този начин профилактиката е важно условие за поддържане на здравето на мъжете във форма. Важно условие за превенция е и редовният полов живот. Според статистиката мъжете, които правят секс поне 2 пъти седмично (с редовен партньор), получават простатит по-рядко с 60%.