Упражнения за простатит: гимнастика за лечение и профилактика на заболяването

На мъжете с възпаление в простатната жлеза е показано медикаментозно лечение в комбинация с физиотерапевтични процедури. Полезни са и физическите упражнения при простатит. Редовните упражнения имат положителен ефект върху общото състояние на човек. Те ви позволяват да се справите с факторите, които водят до развитието на това заболяване. Особено полезни са терапевтичните упражнения срещу застояли процеси в малкия таз, които влошават състоянието на пациент с простатит.

Ползите от упражненията за простатата

мъж, който прави упражнения за простатит

Всички часове трябва да се провеждат систематично и не могат да се пропускат.

Упражнения за профилактика и лечение на простатит трябва да се извършват от всеки човек, който е в риск. Мъжете трябва да приемат сериозно препоръката на лекар да започнат да спортуват, тъй като от това зависи успехът на тяхното възстановяване и постигането на дългосрочна ремисия.

Физическата активност при хроничен простатит в умерени количества има положителен ефект върху здравето на мъжете. Те подобряват кръвообращението и укрепват тазовите мускули. Освен това редовните упражнения подобряват тонуса на цялото тяло. Поради това той има силата да се бори с патологични процеси във вътрешните органи и системи.

Най-полезни за пациентите са такива упражнения за простатит като скачане, клякане и бягане. Не по-малко ефективно е тренирането на коремните мускули. Особено популярни са комплексите, разработени от Бубновски. Действието им е насочено към мобилизиране на силите на човешкото тяло.

Не очаквайте незабавни резултати от упражненията. Появява се постепенно. За да постигнете оздравителен ефект от спорта, трябва да ги практикувате редовно.

Не всички пациенти знаят кога е най-доброто време за извършване на упражнения за лечение и профилактика на простатит. Те не разбират под какви форми такова лечение е приемливо и безопасно. Те винаги могат да чуят отговори на този и други интересни въпроси от лекуващия си лекар. Много специалисти са на мнение, че е най-добре да се занимавате с различни спортове в ранните стадии на заболяването или след отстраняване на обострянето на възпалението. Това е оптималният период за адювантна терапия.

Гимнастиката за простатит допълва лечението с лекарства и физиотерапия. В този случай ефективността на борбата с възпалението на простатата се увеличава няколко пъти. Ако такива мерки се предприемат в самото начало на развитието на заболяването, тогава упражненията в комбинация с други възможности за лечение позволяват на пациента да постигне пълно възстановяване. Ако човек е започнал да спортува в последните етапи на патологията, тогава обучението ще му помогне да намали тежестта на болезнените симптоми.

Упражнението за лечение на хроничен простатит е много полезно за мъжете. Но трябва да помним, че много от тях имат противопоказания за такава терапия. Поради тази причина се препоръчва пациентите с такава диагноза да започнат да спортуват само след получаване на разрешение от лекуващия лекар.

Видове упражнения

Има много видове упражнения, които могат да бъдат показани на мъже с възпаление на простатата. Затова всеки пациент има възможност да избере спортната посока, която го привлича най-много.

Непременно пациентът трябва да обсъди с лекуващия лекар възможността да се включи в определени видове обучение, които му харесват. Не е желателно да решавате този проблем сами, тъй като неправилните действия могат да доведат до обостряне на простатит и влошаване на общото благосъстояние.

На повечето пациенти се препоръчва упражнения за лечение на простатит. Лечебната физкултура е подходяща за много хора, което е нейното основно предимство.

Физически комплекси (LFK)

упражнения за лечение на простатит

Преди да започнете упражненията, трябва да разберете дали имат противопоказания.

Физическото възпитание е необходимо за всеки мъж, на когото е предписано лечение на простатит. На пациента се предлага набор от упражнения за укрепване на определени мускулни групи в проблемната зона. Повечето от тренировките човек прекарва в легнало положение по корем или гръб.

Лечебната терапия може да включва следните упражнения, които са особено полезни при хроничен простатит:

 • Необходимо е да се направи намаляването и размножаването на краката. Те могат да останат прави по време на упражнението или леко да се огънат в коленете. По време на размножаването на долните крайници използвайте ръцете си, за да ги издърпате на пода на малко разстояние. Необходимо е да се изпълнят 10-15 повторения във всеки от двата подхода;
 • Трябва да седнете по гръб и да изправите долните си крайници. След това се огъват и издърпват към гърдите. Действието трябва да се повтори точно 4 пъти. Направете няколко подхода;
 • В легнало положение трябва да повдигнете краката си на няколко сантиметра от повърхността на пода. В този момент повдигнете торса на лактите. Долните крайници по време на упражнението за профилактика и лечение на простатит трябва да бъдат намалени и развъждани. Тези стъпки се повтарят 10 пъти. Трябва да направите 2-3 подхода;
 • Изисква се повдигане на долните крайници заедно с таза под прав ъгъл спрямо пода. Долната част на гърба по това време трябва да се държи с ръце. В тази позиция трябва да се задържите за няколко секунди. Действието се повтаря 5 пъти;
 • В легнало положение е необходимо да повдигнете прави крака на около 5-10 см от пода. В това положение те трябва да бъдат фиксирани за няколко секунди. След като краката са спуснати на пода. Упражнението трябва да се повтори 5-7 пъти.

Този вид упражнения може да се прави у дома. Използва се и в лечебни заведения.

йога

йога упражнения за простатит

По време на упражненията трябва напълно да се концентрирате върху тяхното изпълнение.

Йога се различава от простатита по добър начин. По правило на пациентите се предлага комплекс от хатха йога, който дори начинаещ може да направи.

Лекарите многократно отбелязват, че йога с простатит може да засили защитните сили на организма и помага за повишаване на ефективността на лечението с лекарства. Най-полезни при възпаление на простатата са обърнатите асани и манипулациите, които се извършват с мускулите на коремната област.

Както бе споменато по-рано, обърнатите позиции са най-полезни за мъже с простатит. За това има логично обяснение. При изпълнението на такива упражнения се разтоварват венозните сплитове на възпаления орган. Благодарение на това бързо се решава проблемът със застоялите процеси, които водят до хроничен ход на заболяването.

По време на занятията по йога пациентът трябва внимателно да следи общото благосъстояние. При значителното му влошаване е препоръчително да се откаже от обучението. Често дискомфортът по време на йога е свързан с повишен натиск върху гърдите и корема.

Пациентът може да посещава уроци по йога или да гледа видео тренировки. Ако упражненията се изпълняват правилно, след малко време той ще може да постигне следните резултати:

 1. Работата на нервните окончания се нормализира.
 2. Подобрява се функцията на вътрешните органи, които се намират в областта на таза.
 3. Процесите на запълване на простатната жлеза с кръв се нормализират.

Йога упражненията за профилактика на простатит със сигурност включват следните асани:

 • "Триъгълник". Трябва да държите гърба си възможно най-изправен. Краката са в широко раздалечено положение. Вземете левия си крак с длани и опрете лицето си върху най-близкото коляно. В тази позиция трябва да стоите около 15 секунди. След това манипулацията се извършва с десния крайник;
 • „Затворен пръстен". Необходимо е да легнете по корем и да повдигнете горната част на тялото. Краката също се издигат. Те трябва да бъдат хванати за глезените с длани на ръцете си. В това положение лицето трябва да остане за следващите 30 секунди;
 • "Орел". Необходимо е да стоите на полусвит десен крайник. Лявото в този момент се изисква да бъде хвърлено върху подбедрицата и бедрото на дясното. В това положение човекът остава 60 секунди. След това краката трябва да се сменят.

Силно препоръчително е да практикувате йога с треньор. Това важи особено за мъже, на които преди това не им се е налагало да изпълняват асани. Помощта на специалист ще им позволи да избегнат груби грешки по време на занятията.

Кегел упражнения

упражнения на кегел за простатит

Можете да гледате видеоклипове в интернет, ако имате въпроси за това как да изпълните този комплекс.

Упражненията на Кегел имат терапевтичен ефект при хроничен простатит. Те са създадени специално за жени, които имат силно разтегнати тазобедрени мускули по време на раждане. Комплексът им позволи да се тонизират. Постепенно той се промени. Сега такива упражнения могат да се правят не само от жени, но и от представители на силния пол. Днес такова обучение се провежда активно от мъже, които имат простатит или аденом на простатата.

Уролозите многократно отбелязват забележимо подобрение при мъжете с простатит, които редовно изпълняват упражнения на Кегел. Благодарение на такова обучение мускулният тонус се повишава и кръвообращението в таза се нормализира. Комплексът има положителен ефект и върху потентността.

Упражненията на Кегел за хроничен простатит могат да се изпълняват по следния начин:

 • Трябва да стиснете пубокоцигеалния мускул. След това мъжът трябва да задържи дъха си и да го стисне още по-силно. Дъхът се задържа отново и действието се повтаря. Необходимо е да усетите това състояние за няколко секунди. След това ви е позволено да издишате и да се отпуснете напълно. Упражнението трябва да се повтори 10 пъти;
 • Необходимо е да разперете краката си на ширината на раменете и да свиете пубокоцигеалния мускул. Мускулите на ануса също трябва да участват в процеса. В тази позиция е желателно да издържите максимално дълго време. Упражнението се изпълнява от 10 пъти 2-5 пъти на ден;
 • Трябва да легнете по гръб. Краката трябва да са в позиция, свити в коленете. В това положение трябва да компресирате същите мускули, както в предишните упражнения. Това действие може да се извършва неограничен брой пъти на ден.

Не винаги е възможно мъжът да разбере къде се намира пубокоцигеалният мускул, който трябва да се напряга по време на упражненията на Кегел. Можете да го намерите по следния начин. При следващото посещение в тоалетната е необходимо рязко да спрете струята. Мускулът, който е напрегнат в момента, е желаният.

Гимнастика и упражнения

клекове за простатит

Клековете могат да се изпълняват с или без леки тежести.

Мъжкото тяло често страда от застойни процеси в областта на таза. Те също така водят до развитие на простатит и други заболявания. Редовната гимнастика може да реши този проблем. Препоръчва се и за лечение на простатит.

За да лекуват и предотвратяват възпалението на простатната жлеза, мъжете трябва да извършват ежедневни упражнения. Отнема само 10-15 минути свободно време. В замяна човек получава прилив на сила и енергия, което му е достатъчно за целия работен ден. Освен това простите упражнения предотвратяват появата на застой на течности в таза, което е важно за здравето на мъжете.

Лечебната гимнастика, която помага при простатит, включва следните упражнения:

 • Легнете по гръб и поставете едната си ръка на гърдите си. Другият горен крайник се поставя на корема. При вдишване те трябва да се повдигат, а при издишване да се спускат. Желателно е това действие да се повтори поне 6 пъти;
 • Необходимо е да седнете и да се опитате да достигнете с ръце върховете на пръстите на долните крайници. Упражнението се изпълнява 8 пъти;
 • Лежи по гръб, свийте коленете си. На първо място, долните крайници трябва да бъдат отведени от дясната страна. След това същото действие се повтаря само наляво;
 • В легнало положение е необходимо таза да се повдигне колкото е възможно повече. Това действие се извършва 8 пъти;
 • Трябва да се облегнете на стол, да застанете на пръсти, да поемете дълбоко въздух и да се опитате да седнете. В момента на спускане трябва да издишате;
 • Необходимо е да се правят клекове от простатит. При спускане на таза е желателно да се отведе колкото е възможно по-назад. Благодарение на това е възможно да се постигне добро напрежение на мускулните тъкани, които принадлежат към тазовото дъно;
 • Необходимо е да се направят няколко завоя в различни посоки.

Зареждането от простатит, подобно на терапевтичните упражнения, може да бъде допълнено с ходене на място. Упражнението отнема около 2-3 минути. Допуска се повторение на подхода, след като пулсът се нормализира.

Зареждането и комплексите са насочени към подобряване на функционирането на пикочно-половата система и нейните органи, които могат да бъдат засегнати от възпалителни процеси. Физическите упражнения са много полезни при простатит и аденом на простатата, тъй като премахват задръстванията за кратко време и предотвратяват повторната им поява.

чигонг

Много пациенти са показани чигонг за простатит. Това е уникална практика, която е много популярна на Изток. Действието му е насочено към максимално отпускане на мускулната тъкан и повишаване на концентрацията на човешкото внимание. Заедно с тях се наблюдава подобряване на процесите на кръвообращението и премахване на задръстванията в тялото. След тренировка мъжете подобряват психоемоционалното си състояние, което е още едно предимство на това.

Тази практика може да се практикува от хора на всякаква възраст и всякаква физическа годност. Това е универсалността на комплекса.

Противопоказания и предпазни мерки

високо кръвно налягане като противопоказание за упражнения при простатит

Хората с високо кръвно налягане не се препоръчват да извършват терапевтични упражнения.

Гимнастиката за простатит, като всеки набор от упражнения, може да бъде не само полезна, но и вредна за здравето. Ето защо, преди да започнете тренировка, трябва да се уверите, че нямате противопоказания за такава терапия. Преглед от лекар и хардуерна диагностика ще ви помогнат да разберете.

Решението ви да започнете да изпълнявате определени упражнения, дори и да са най-добрите и безопасни, трябва да бъде обсъдено с Вашия лекар непременно. При него е желателно да изберете набор от тренировки.

Необходимо е да се откаже всякаква физическа активност за мъже с повишена телесна температура. Това показва наличието в тялото на остър възпалителен процес, при който тренировките са строго забранени.

С повишено внимание, упражненията трябва да се извършват от мъже, които са били диагностицирани с наранявания на тазобедрената става. Такова обучение може значително да влоши положението им. Противопоказанията включват също хипертония и остеохондроза.

Повечето физически упражнения не трябва да се извършват от мъже с простатит, които са подложени на операция или сериозно заболяване. Трябва да изчакате, докато тялото придобие достатъчно сила за такава дейност.