Основните причини за простатит при мъжете

Простатитът е заболяване от урологичния спектър, което се характеризира с появата и развитието на възпаление, локализирано в тъканите на простатната жлеза при мъжете. Заболяването е на първо място по честота на посещения сред урологичните заболявания. Често простатитът при мъжете започва да се притеснява едновременно с появата на други заболявания на репродуктивната система. Защо мъжката болест се развива толкова бързо? Кои са основните причини за простатит при мъжете?

простатит при мъж и причините за появата му

Главна информация

Според статистиката на СЗО 60-75% от мъжете в репродуктивна възраст са изправени пред проблема с простатит. Заболяването се диагностицира при една трета от кандидатстваните мъже, тридесет процента от които са на възраст под 40 години. Всеки десети мъж на планетата е изпитвал простатит в живота си.

Характеристики на хода на заболяването

Клиниката на простатит при мъжете е разнообразна, в зависимост от индивидуалните характеристики на тялото, общото здравословно състояние и начина на живот. При мъжете на възраст 35-40 години простатитът протича безсимптомно. Първите му признаци се усещат след почти година. В медицината е обичайно да се разграничават 2 форми на заболяването:

 • инфекциозни;
 • застоял (неинфекциозен).

В първия случай инфекцията се локализира в тазовите органи, във втория - в областта на простатата, кръвообращението е затруднено, работата на жлезата е нарушена.

Фактори, влияещи върху развитието на възпалителния процес

Възпалението се характеризира с остър и хроничен ход. Острата форма на заболяването е придружена от висока температура, болка в лумбалната област и сакрума, чувство на дискомфорт в репродуктивните органи. Остър простатит започва внезапно. Появата му се провокира от урогенитални инфекции:

 • цистит;
 • пиелонефрит;
 • уретрит;
 • ППИ.

Pseudomonas aeruginosa и Escherichia coli са основните патогени, които провокират появата на заболяването.

Възпаление на простатата при млади мъже: причини за развитие и последствия

Заболяването за първи път се усеща на 30-40-годишна възраст. Причината за простатит може да бъде трихомонада, хламидия, уреаплазма - причинителите на простатита, които провокират появата му.

Посещението на специалист е трудна стъпка. Младите хора се срамуват от проблемите си, отлагат посещението при лекар и по този начин изострят ситуацията. Инфекцията се разпространява бързо, което ускорява появата на възпаление на простатата. Последици от ненавременно лечение на простатата при млади мъже:

 1. нарушена функция на уриниране:
 2. има проблеми с потентността;
 3. репродуктивната функция е инхибирана;
 4. рецидивите на простатит са по-чести;
 5. появяват се калцификации и белези.

Появата на първите симптоми на възпаление на простатната жлеза трябва да бъде сигнал за връзка с лекар. Човек трябва да обърне внимание на здравето си, ако се появят следните симптоми:

 • желанието за уриниране се появява по-често;
 • по време на уриниране се усеща дискомфорт и болка;
 • след ходене до тоалетната желанието за уриниране не изчезва;
 • ерекцията е отслабена или изчезва;
 • влечението към партньора намалява.

Пренебрегването на признаците води до факта, че напреднал простатит при мъжете става хроничен. Производството на простатен секрет, който е част от сперматозоидите, се намалява.

Причини за простатит при мъжете

Смята се, че простатитът се причинява от инфекции.

 1. Инфекциозен път. Основните причини за простатит се крият в размножаването на микроорганизми, които навлизат в кръвния поток и се разпространяват из тялото с течението си. Така възниква първичната инфекция. Вторичното възниква, когато процесът на възпаление не е забелязан навреме и се разпространява. В пикочния канал възникват патологични процеси, които провокират появата на простатит, причината за което са чревни заболявания на репродуктивната система. Заразяването става по два начина. Възходящото възниква, когато инфекцията навлезе в простатата от отвора на пикочния канал. Низходящ път възниква, когато инфектираната урина е източник на инфекция.
 2. Слаба имунна система. Нередовният цикъл сън-будност, неправилното хранене, пристрастяването към алкохола и тютюнопушенето, хроничният стрес са източници на намален имунитет. Той не е в състояние да устои на инфекциозни агенти.
 3. Нарушаване на кръвообращението. Забавеното кръвообращение като причина за появата на заболяване е следствие от липса на физическа активност, лошо сърдечно функциониране и заболявания на нервната система. Кръвта в тазовите органи започва да циркулира лошо. Резултатът е кислороден глад и възпаление на простатната жлеза.
 4. Липсата на редовен интимен живот и незащитен секс като причина за развитието на простатит. Възпалението може да възникне в резултат на липса или излишък на интимен живот. Младите мъже, които водят прекалено активен живот, страдат от бърз спад в потентността, хормонален дисбаланс и секреция на жлезите. Прекъснатият полов акт е фактор, който се отразява неблагоприятно върху здравето на мъжа.
 5. Наранявания на простатата в резултат на вибрационна болест. Шофьорите често страдат от нарушена функция на простатата поради постоянни вибрации. Това е често срещана причина за простатит при мъжете.
 6. Злоупотребата с алкохол и цигари са причините за простатит. Научно доказано: системното пиянство води до подуване на тъканите на простатата. Ако имунната бариера е слаба, се създават благоприятни условия за проникване на микроорганизми.
 7. Характеристики на храненето. Храните, третирани с химикали, могат да предизвикат злокачествени новообразувания. Ракът на простатата се нарежда сред първите места по смъртност при мъжете след 50 години.
 8. Фимозата е причината за развитието на възпалителния процес. Това е заболяване, характеризиращо се с непълно отваряне на главата на пениса. Фимозата често се открива при новородени. В този случай фимозата е вроден дефект. Ако се лекува своевременно, изчезва след няколко месеца. За възрастен мъж фимозата е сериозен проблем, не само физически, но и психологически. Ако главата на пениса е напълно затворена, под нея се натрупва течност, което е благоприятна среда за размножаване на бактерии. Патогенните микроби причиняват простатит. Лечението на фимоза в зряла възраст включва операция.
 9. Наличието на камъни в простатната жлеза е предпоставка за възникване на възпаление.
 10. Професионални заболявания.
 11. Патологичната структура на простатната жлеза може да бъде причина за възпаление, тъй като простатният секрет застоява в пикочния канал.
 12. Хормонални нарушения. Ниските нива на хормоните влияят на сексуалното ви желание. Липсата на секс за дълго време може да доведе до образуване на венозна конгестия.

Разновидности и симптоми на заболяването

Хроничният простатит в напреднал курс може да се развие в сепсис. Остър простатит се характеризира със следните симптоми:

 • висока температура;
 • задържане на урина;
 • в урината започва да се появява белезникав секрет.

Хроничният простатит е повтаряща се форма на заболяването. Възпалителният фокус е място, където се размножават микробите, които се заселват в пикочно-половите пътища и инфектират тъканите. Последствието от ненавременното посещение при лекар е хроничен цистит.

Девет от десет случая на хроничен простатит са причината за посещението при лекаря. Причините за мъжете са едни и същи: патогени с инфекциозен характер.

Хроничен асимптоматичен простатит: причини при зрели мъже

Описаният хроничен простатит не спада към нито една от изброените групи. Причината за възникването са физиологичните особености, които възникват при по-възрастните мъже. Пациентът не се оплаква от тежестта на симптомите. Човек научава за наличието на заболяване само чрез тестове или чрез операция. По-рядко се диагностицира при пациенти, чиято възраст е надхвърлила четиридесетгодишната граница. Причините за хроничен простатит:

 • инфекции;
 • патогенни микроби.

Хроничният простатит, който се причинява от инфекция, се лекува много трудно с лекарства.

Застойният простатит се появява при млади хора поради нередовен полов живот, когато жлезата е най-активна. Не са установени надеждни причини за появата му. Признаци, които отличават застойния простатит:

 • отслабване на сексуалното желание;
 • липса на ярки оргиастични усещания;
 • слаба ерекция;
 • желанието за уриниране сутрин е особено изразено;
 • Трудностите при уриниране са практически невидими.

Причините за простатит все още не са напълно изяснени. Известно е, че мъжете, които имат соматични заболявания, са по-склонни да страдат от възпалителния процес:

 • заболяване на червата, разстройство на изпражненията;
 • хроничен бронхит, ARVI;
 • наличието на огнища в други органи (кариес, тонзилит);
 • прехвърлени полово предавани болести;
 • имунни патологии.

Патогенните микроорганизми нахлуват в тъканите и образуват стагнация. Какви са причините за инфекциозни заболявания на простатната жлеза? Факторите, които допринасят за разпространението на инфекцията са:

 • пълнота;
 • системно пиянство;
 • тютюнопушене;
 • неудобни, тесни дрехи;
 • продължително излагане на студ;
 • пътуванията с кола са чести.

Лечение на простатит: характеристики на терапията

Терапията за простатит се предписва от лекар въз основа на формата и характеристиките на хода на заболяването. Вземат се предвид причините за простатит при мъжете. При остър простатит на пациента се предписват антибиотици, които могат да проникнат в тъканите на болния орган. Хроничният простатит се лекува комплексно и включва курс от лекарства, имуномодулатори, масаж на простатата, физиотерапия. Небактериалният хроничен простатит се лекува с курс от нестероидни лекарства. Освен това се предписват лекарства със седативни свойства.

Простатата може да започне да се променя, ако заболяването стане тежко. Има абсцес, нарушение на урината, склероза на простатата, обширен оток.

Причините за аденом на простатата се коренят в ненавременното насочване към специалист. Редовните посещения при уролог за профилактика ще ви помогнат да се предпазите. Болестта засяга все повече млади мъже. На 30 години болестта е по-лесно да се предотврати, отколкото да се лекува. Правилата за превенция са да изключват разрушителните фактори. Мъжът, който се грижи за здравето си, трябва да води здравословен начин на живот, да спортува, да носи удобно бельо от естествени материи, да избягва излагането на прекомерно ниски и високи температури и да следи храненето. Редовният полов живот е предпоставка за поддържане на здравето на мъжете. Познавайки причините за простатит и спазвайки прости правила, човек може да поддържа репродуктивно здраве в продължение на много години.