Лекарства за простатит и аденом на простатата - списък на най-ефективните

В случай, че мъжът има възпалена простатна жлеза, тогава трябва да изберете най-добрите лекарства за простатит и аденом на простатата. В момента много производители предлагат различни лекарства, но трябва да изберете само най-ефективните и висококачествени за вашето здраве.

Какво е простатит и аденом на простатата

Доброкачествена неоплазма, която се локализира в простатната жлеза, се нарича аденом на простатата. Именно тази патология намалява сексуалната активност на мъжа и нарушава естествения изтичане на урина. Ако патологията не бъде диагностицирана навреме и не е предписано ефективно лечение, това може да доведе до развитие на сериозни патологии, като доброкачествена хиперплазия, която има склонност към злокачествено заболяване.

Както показва медицинската практика, прогресията на патологията се наблюдава главно при мъже над четиридесет години и именно на тази възраст болестта не се повлиява добре от консервативно лечение. Бих искал също да отбележа факта, че операцията също не се извършва, ако мъжът е в напреднала възраст.

Когато е необходимо медикаментозно лечение

В случай, че мъжът развие симптоми, които показват развитието на възпаление на простатната жлеза, тогава, за да се отървете от патологията и да предотвратите появата на сериозни последици, е необходимо да изберете най-ефективните лекарства за аденом на простатата.

Освен всичко друго, за да се излекува болестта, е необходимо при първите симптоми да се потърси помощ от лечебно заведение. Фактът, че в мъжкото тяло се развива доброкачествена хиперплазия, се доказва от следните симптоми:

 • болка в корема;
 • проблеми и дискомфорт при уриниране;
 • постоянно усещане за празен пикочен мехур;
 • парене и сърбеж при уриниране;
 • фалшиви позиви и задържане на урина;
 • дневна и нощна полакиурия.

В случай, че сте забелязали дори и най-малките признаци, изброени по-горе, трябва незабавно да се свържете с медицинска институция, за да установите наистина правилната диагноза и да започнете лечение.

лекарят препоръчва хапчета за простатит

Струва си да се има предвид и фактът, че медикаментозното лечение на простатит и аденом на простатата с лекарства е възможно само ако патологията е в начален стадий и пациентът все още не е имал време да развие усложнения.

Медикаменти

Всички лекарства за аденом на простатата са разделени на следните видове:

 1. За регулиране на растежа на жлезистата тъкан в органа се предписват хормонални лекарства. Тези лекарства се предписват само от лекар, тъй като това лекарство не винаги е подходящо във всеки личен случай. Това се дължи преди всичко на факта, че лекарството има много противопоказания и странични ефекти. Хормоналните лекарства се предписват главно в началния стадий на заболяването, за да се нормализира кръвообращението в простатата, да се стабилизира уринирането и да се премахне подуването.
 2. Алфа-блокери - тези лекарства за лечение на патологии като аденом на простатата имат релаксиращ ефект върху мускулните влакна, премахват мускулните спазми и нормализират уринирането. Поради уникалния си състав, това лекарство има нежен ефект върху човешкото тяло, поради което се препоръчва дори за пациенти в напреднала възраст, както и за мъже, страдащи от захарен диабет, бронхиална астма и много други заболявания. Въпреки всичките си предимства и характеристики, тези лекарства могат само да премахнат симптомите, но за съжаление не могат да спрат самия патологичен процес и съответно няма да предотвратят последващото развитие на болестта.
 3. Билкови препарати - тези лекарства за аденом на простатата при мъжете са сред най-ефективните и се различават по това, че съдържат минимален брой странични ефекти. По принцип тези лекарства се предписват, за да се премахнат проблемите с уринирането, както и да се увеличи скоростта на потока на урината, както и да се премахне напълно възпалението. Освен това билковите препарати подобряват функцията на урината и напълно премахват отока.
 4. Антибактериални средства - тези лекарства за лечение на простатната жлеза се предписват, ако бактериална инфекция допълнително се присъедини към заболяването. Такива ситуации се случват доста често и като цяло се предпочитат лекарства от групата на цефалоспорините. Въпреки факта, че тези лекарства се справят отлично с възпалителните процеси, те също имат някои противопоказания, така че не се препоръчва да ги приемате самостоятелно.
 5. Инхибитори на 5-алфа-редуктазата - тези лекарства не само облекчават симптомите, но и предотвратяват последващото развитие на патология, а също така водят до факта, че простатната жлеза значително намалява по размер.

Когато избирате лекарства за лечение на аденом на простатата, не забравяйте, че да се отървете от патологията е напълно невъзможно, ако мъжът има нисък имунитет. Ето защо е наложително да се вземат средства за повишаване на имунитета. Имуностимулиращите лекарства се отличават с дълготрайни системни ефекти и са отлични в комплексната терапия за лечение на проблеми с простатната жлеза.

Комбинирани лекарства и лекарства за лечение на простатит в напреднала възраст

За лечение на аденом на простатата много специалисти предпочитат комбинирани лекарства. В този случай лекарствата се подбират внимателно и се предписват само тези, които включват противовъзпалително, аналгетично, регенериращо и деконгестантно действие.

консултация със специалист за простатит

Що се отнася до лечението на простатит и аденом на простатата в напреднала възраст, с такава диагноза, дори ако се диагностицират усложнения, хирургично лечение не се извършва, а се предписват лекарства.

Забележка! Независимо от факта, че много лекарства нямат абсолютно никакви противопоказания и странични ефекти, самолечението е строго забранено, тъй като това може да доведе до сериозни последици, дори до развитие на рак на простатата.

За да се премахне напълно такава патология като простатит и аденом на простатата от живота на мъжа, както и да се предотврати развитието на усложнения, е необходимо да се свържете с медицинска институция, когато се появят първите симптоми. Тъй като само квалифициран специалист може да постави правилната диагноза след серия от прегледи. Според резултатите от тези проучвания се предписва подходящо лечение, разбира се, въз основа на личните характеристики на тялото на мъжа. Само като се придържате към всички препоръки, можете напълно да се отървете от такава коварна патология благодарение на списъка с предписани лекарства за аденом на простатата. В противен случай, ако заболяването е в напреднал стадий, единственият изход е операцията, която също не винаги може да доведе до желаните резултати.

Заключение

Аденомът на простатата се счита за едно от най-популярните заболявания, което се диагностицира при мъже над 40-годишна възраст. Както показва практиката, колкото по-възрастен става човек, рискът от развитие на тази патология се увеличава значително. Най-важното в такава ситуация е да се диагностицира патологията навреме и да се започне лечение. В случай, че заболяването е диагностицирано в началния етап, тогава можете да се отървете от него с помощта на лекарства. За щастие, в момента списъкът с лекарства за аденом на простатата е много голям и лекарят, като вземе предвид всички характеристики на тялото на пациента и въз основа на пренебрегването на патологията, може да предпише ефективно лечение, което не само ще помогне да се отървете на патологията, но и предотвратява развитието на сериозни усложнения.