Първите признаци, симптоми на простатит при мъжете и неговото лечение

Заболяването простатит е едно от най-честите урологични заболявания при мъжете. И това е впечатляващо дори на фона на факта, че действителният брой на пациентите, страдащи от това заболяване, е много по-висок от регистрираната статистика. Това се обяснява с факта, че простатитът може да се появи в латентно състояние и особеностите на диагнозата.

Как изглежда простатата?

Възпаление на простатната жлеза (простатит) при мъж

Това е малък по размер жлезисто-мускулест орган. Локализиран в тазовата област под пикочния мехур, той улавя началния участък на уретрата.

Функцията на жлезата е да произвежда секрет, който поддържа жизнеспособността на сперматозоидите при различни неблагоприятни условия, смесвайки се със спермата.

Какво представлява простатата при мъжете? Простатитът се характеризира с редица нарушения, свързани с отделителната система, еректилната функция, намалено либидо и други проблеми.

Липсата на навременно и правилно лечение е изпълнена с тъжни последици: всеки четвърти пациент може да получи една или друга форма на безплодие, тъй като простатната жлеза губи способността си да произвежда необходимото количество надежден секрет, за да осигури подвижността на сперматозоидите.

Отличителни симптоми на простатит при мъжете могат да присъстват не само при това заболяване, но и при аденом на простатата, злокачествен тумор!

Знаци

Какво може да бъде първият "звънец" на болестта? Променливостта на проявите усложнява диагнозата, поради което не винаги е възможно незабавно да се определи наличието на заболяването. Бактериалният простатит в началните си симптоми се различава от вида на вирусния произход, такива различия са характерни за острия и хроничен ход на заболяването.

В същото време има основни симптоми, които трябва да привлекат вниманието на пациента:

 1. Проблеми с уринирането. Става трудно и болезнено. Това може да показва първоначалните симптоми на обостряне. Причината се крие в запушването на уретрата от възпалена и увеличена простата. Липсата на навременни мерки води до влошаване на благосъстоянието поради пълното затваряне на уретера.
 2. Сексуални разстройства. Те се характеризират с отслабване на оргазма и ерекцията.

Изброените нарушения, свързани с това заболяване, далеч не са единствените и може да са само един от първите сигнали за обостряне.

Заедно с тях са налице следните признаци:

 • изпускане от уретрата;
 • плаващи нишки в урината;
 • специфични усещания по време на движение на червата;
 • неприятно усещане за парене в перинеума.

Разнообразието е характерна черта на това заболяване. Ето защо е необходимо да се разграничат първите симптоми на простатит при мъжете с хронична бактериална форма от острата.

Причините за простатит при мъжете се крият в заседнал начин на живот, настинки на пикочно-половата система.

Характеристики на различни форми на простатит

Заболяването може да се прояви в четири от най-честите форми.

 1. Остра бактериална. Обикновено се диагностицира при пациенти на възраст под тридесет години. Заболяването се характеризира с повишена температура - температурата при простатит е до 38 С и повече.

  Висока температура при остър бактериален простатит

  В резултат на оток на простатата се наблюдава следното:

  • остро задържане, както и честота и болка при уриниране;
  • продължително течение;
  • дискомфорт в областта на слабините;
  • еректилна дисфункция.

  Симптомите на внезапно възникнал простатит понякога включват общо неразположение, апатия.

 2. Хронична бактериална. Тази форма е характерна за по-възрастните пациенти. Болестта протича по-спокойно, но може да настъпи обостряне, ако има фактори, които допринасят за това. Понякога заболяването протича безсимптомно.

 3. Небактериални. Въпреки че не е възможно да се установи наличието на бактерии, това обстоятелство не изключва тяхното присъствие.

 4. простатодиния. Характеризира се с уплътняване на простатната тъкан без възпалителни симптоми в нея.

Как да определим

Преди да се предпише ефективно лечение, болестта трябва да бъде идентифицирана.

Лекарска диагноза простатит въз основа на цялостна диагноза

В диагностиката важно място се отделя на интегрирания подход:

 1. Събиране на анамнеза. За да получи надеждна картина на хода на заболяването, лекарят установява: естеството на болката, наличието на секрет, проблеми от сексуален характер. Извършва се ректален пръстен анализ, с помощта на който се разкрива степента на подуване и болезненост на простатната жлеза.
 2. Лабораторни изследвания. Често без тях е невъзможно да се идентифицира болестта. Това е особено вярно за хроничен бактериален простатит. За да се установи причината, се предписва култура на урина, това помага да се определи патогенът, който допринася за обострянето. Три проби от урина се сравняват за надеждност. Понякога може да се наложи биопсия и анализ на секрета. Венозната кръв също се анализира за съдържанието на ESR и броя на левкоцитите.
 3. Ултразвуково изследване. Томография (компютърна и магнитен резонанс). Тези изследвания се провеждат както по отношение на простатата, така и по отношение на съседните органи.

Как се лекува

Важно! Лекарството се предписва от уролог. Не можете да се занимавате със "самоназначаване" - това само ще влоши хода на болестта!

Съвременният метод за лечение на заболяването при мъжете е разнообразен. Можете да излекувате напълно простатата, ако се обърнете към лекар навреме.

Изборът на форма и методи е съобразен със степента на сложност, времето на заболяването, благосъстоянието на пациента и характеристиките на тялото му.

От това зависи назначаването на процедури, които могат да се извършват амбулаторно или в болница.

Схемите на лечение на остър и хроничен простатит във фаза на обостряне са практически сходни. При навременно и адекватно лечение острата форма е напълно излекувана, хроничната достига дългосрочна ремисия.

Важно! Болестта печели само интегриран подход към лечението - не пренебрегвайте съветите на нито един лекар!

Медикаментозна терапия

Медикаментозното лечение се състои в прием на антибиотици, нестероидни болкоуспокояващи, алфа-блокери. Първите, като правило, се използват за лечение на бактериална форма.

Приемане на лекарства за простатит

При хронично протичане на заболяването се предписват алфа-блокери за намаляване на отока на простатата и облекчаване на болката.

Важно! Препоръчително е да използвате хапчета през целия курс, който по правило е най-малко шест месеца, и да не спирате по-рано, дори когато се почувствате по-добре.

Нестероидни лекарства - за лечение на остри форми.

Масаж

Лекарят за ползите от масажа на простатата при простатит

Счита се за ефективно лечение. Подобрява кръвоснабдяването на тъканите на жлезата, когато се използва в комбинация с други методи на лечение, значително повишава ефективността на антибактериалната и локална терапия.

Благодарение на дигиталната стимулация подпомага отделянето на секрет от простатата, което улеснява по-нататъшното самоотвеждане през уретрата.

Въпреки факта, че пациентите често изпитват дискомфорт от процедурата, не се препоръчва да пренебрегвате масажа.

Внимание! Забранено е използването на масажни процедури в случай на остра форма на заболяването - това е изпълнено с разпространението на инфекция!

Рефлексология

С помощта на акупунктура и други методи се подобрява работата на централната нервна система, нормализират се притока на кръв и метаболитните процеси в тялото. Рефлексотерапията помага за облекчаване на невралгичната болка, предотвратява развитието на възпалителни процеси. Препоръчва се тази процедура да се извършва в комбинация с други методи на лечение.

Хирудотерапия

Този метод намира приложение и при лечението на простатит. Използването на пиявици спомага за увеличаване на притока на кръв и лимфа към простатата и нормализиране на нейното функциониране.

Ректални супозитории

Те влияят директно върху огнището на лезията, поради което са високоефективно средство. Съдържащите се в тях спазмолитици, анаболни стероиди, антибактериални вещества са добри за предотвратяване на обостряния.

Ефектът от ихтиол и супозитории от морски зърнастец е висок.

Имунна корекция

Всеки пациент с това заболяване се препоръчва да засили имунната система. Това спомага за повишаване на съпротивителните сили на организма, спомага за забавяне на развитието на обостряния на хроничен простатит. Комплексът трябва да използва:

 • естествени методи - активни физически упражнения, разходки на чист въздух, закаляване;
 • естествени имуномодулатори - женшен, ехинацея и други;
 • мултивитаминови комплекси.

Хирургична интервенция

Едно време често прибягваха до хирургичен метод на лечение. Въпреки това, в някои случаи това не донесе висока ефективност. През последните години хирургичните манипулации се прилагат предимно при абсцеси на простатата или стесняване на уретрата.

Тридесет годишна възраст вече е повод да се замислим за здравето си. Сред пациентите, преминали тази възрастова граница, всеки трети страда от простатит, а след 50 - всеки втори. И тази тенденция продължава и до днес.

Сега, когато знаете първите признаци на простатит при мъжете и неговото лечение, за да избегнете заболяването и по-нататъшен преход в хронична форма, трябва редовно да се преглеждате от лекар за навременно откриване. Какво да правим с простатит и къде да отиде всеки пациент трябва да знае.