Най-добрите лекарства и хранителни добавки за профилактика на мъжкия простатит

Запазването на функцията на простатата е от съществено значение за поддържане на мъжката сексуална активност и благополучие.Профилактиката на простатит при мъжете е актуална на всяка възраст и е жизненоважна след 50 години, когато рискът от заболеваемост се увеличава.За предотвратяване на заболяването са разработени редица съвременни лекарства, които са ефективни за предотвратяване на дегенеративни процеси в тъканите на здрава жлеза. Лекарства с профилактична цел могат да се пият при остри форми на простатит, предотвратявайки хроничното протичане на заболяването.

Различни лекарства за профилактика на простатит при мъжете

Принципи на превенция

Профилактичната лекарствена терапия на простатит с лекарства, както и биологично активни добавки е насочена към:

 • предотвратяване на възпалителни процеси в тъканите на жлезата;
 • борба с инфекции, които причиняват заболяване на простатата;
 • подобряване на микроциркулацията на кръвта и изтичането на секрет;
 • нормализиране на метаболизма в простатната жлеза и съседните органи, тяхното хранене;
 • повишен локален имунитет на жлезистите клетки;
 • предотвратяване на инфекции, включително полово предавани инфекции;
 • контрол на нивото и съотношението на половите хормони;
 • повишена потентност.

За решаване на поставените задачи се използват групи лекарства с различни спектри на експозиция. Ако е необходимо, може да се предпише комплексна терапия.

Видове лекарства За какво е предназначено действието им
Нестероидни противовъзпалителни средства Нормализира мускулния тонус на органите на пикочно-половата система и перинеума, предотвратявайки появата на възпаление в тъканите на жлезата; предотвратяване на хипертрофия.
Антибиотици Насочена към унищожаване на патогени, които могат да причинят патологични промени.
Болкоуспокояващи Използват се за симптоматично лечение на острия ход на заболяването, облекчават спазмите на кръвоносните съдове и мускулите, което помага да се избегне хипертрофия.
Адренергични блокери Те имат релаксиращ ефект върху гладката мускулатура на простатната жлеза, като подобряват оттока на урина. Те имат частично потискащ ефект върху симпатиковата нервна система, отслабвайки ефекта й върху простатата.
Имуномодулатори Те са насочени към поддържане на общия тонус на организма и засилване на локалните реакции на жлезистите структури, както и съпротива срещу вируси и бактерии.
Билкови препарати Увеличете защитните сили на организма благодарение на естествените съставки. Облекчаване на подуване, нормализиране на отделянето на урина.
Хомеопатични лекарства Стабилизира метаболитните процеси на клетъчно ниво, с леко въздействие върху тялото; възстановяване на увредените клетки.

Медикаменти

Можете да изберете правилните фармакологични средства, след като получите професионален съвет от уролог. Списъкът на средствата трябва да се основава на:

 • предварителна диагностика;
 • оплаквания и симптоми;
 • общото състояние на пациента, като се вземе предвид неговата възраст, сексуална активност.

Моля, обърнете внимание: много лекарства, насочени към укрепване на потентността и подобряване на простатата, могат да причинят различни (дори противоположни) реакции при пациентите, поради което изборът на лекарства винаги е индивидуален.

Когато предписва курс на лечение, специалистът взема предвид разликата между лекарствата, техния спектър на действие:

 1. Някои от тях, наред с профилактични свойства, имат лечебни свойства, други се използват като допълнение към основния курс на лечение.
 2. Някои имат системен ефект, докато други влияят локално (директно върху жлезата).
 3. Лекарствата също се различават по начина на употреба (лечение може да се извърши с помощта на таблетки, инжекции, супозитории, мехлеми, гелове).

Професионалният подход ще помогне за компетентно извършване на превенция.Това е важно, за да останете здрави и да избегнете ненужни усложнения.

Препарат, получен от простатната тъкан на бикове

Активното вещество на лекарството е комплекс от водоразтворими пептиди от животински произход под формата на екстракт от простатната жлеза на полово зрели бикове. Имоти:

 1. Има органотропен ефект върху простатата, като помага за намаляване на отока и застоя на простатната течност.
 2. Предотвратява левкоцитната инфилтрация на жлезата и нормализира секрецията на епителните клетки.
 3. Има противовъзпалителен ефект, като помага за избягване на тромбоза на малките вени на простатата.
 4. Предотвратява обостряне на хронични процеси и следоперативни рецидиви.

Произвежда се под формата:

 • лиофилизат за приготвяне на разтвор от 5 mg;
 • ректални супозитории (30 или 50 mg), 5 или 10 броя в опаковка.

Начин на приложение:

 1. Правете интрамускулни инжекции от 5 и 10 g, като разтваряте лиофилизата в 1-2 ml 0, 9% натриев хлорид или 0, 25-0, 5% разтвор на анестетик (курс от 5 до 10 дни, 1 път на ден).
 2. Супозиториите трябва да се прилагат ректално една по една 1-2 пъти на ден след движение на червата. За дълбоко вкарване свещта се навлажнява с вода. Лежат половин час.

Евтини и ефективни за използване, те се считат за един от най-добрите продукти. Цените в зависимост от формата на освобождаване и броя на супозиториите в опаковката.

Супозитории с интерферон

Лекарството се основава на интерферон алфа, който предотвратява ефектите на бактерии, вируси, гъбички, които причиняват възпаление в тъканите на простатата. Има антиоксидантно действие, като премахва и неутрализира вредните вещества, натрупани в простатната жлеза. Предотвратява преминаването на остър в хроничен простатит. Консумира се под формата на супозитории ректално, 1 супозитория 500 000 IU на ден в продължение на 5 дни.

Противопоказан при индивидуална непоносимост и склонност към алергични реакции.

Антимикробно лекарство от групата на флуорохинолоните

Предлага се в свещи и таблетки. Ефективен при профилактика на простатит поради активен антибиотик в комбинация с екстракт от простата. Има органотропен ефект върху простатната жлеза:

 • намаляване на тежестта на отока;
 • нормализиране на микроциркулацията;
 • повишаване на качеството на еякулата;
 • облекчаване на болката;
 • елиминиране на дизурия;
 • повишаване на потентността.

Въведете ректално 1 супозитория след естествено изхождане, като останете 30-40 минути в хоризонтално положение. Курсът е 10 дни. Сред страничните ефекти е възможна алергия. Агентът е противопоказан при свръхчувствителност към неговите компоненти.

Списък на хранителни добавки за профилактика на простатит

Хранителните добавки принадлежат към спомагателните средства за предотвратяване на заболявания на простатата, без да са лекарство. Те имат общооздравителен ефект, като компенсират липсата на онези биологично активни вещества в организма, които стимулират работата на половите жлези. Поради това много пациенти предпочитат да пият хранителни добавки като превантивна мярка.

Добавка с цинк и тиквени семки

Положителен ефект върху състоянието на простатата се свързва с наличието на глицин, витамин Е, цинк. Съставът включва още:

 • тиквени семена;
 • кора от африкански пигеум и бяла топола;
 • корени от пясъчен острица, златна пръчица, репей, исландски мъх и др.

Има нормализиращ ефект върху пикочно-половата система, подобрява функцията на простатата, като подхранва клетките с необходимите витамини и минерали от естествен произход. Приемайте по 1 капсула два пъти дневно по време на хранене в продължение на 1 месец. Противопоказанията включват индивидуална непоносимост и бъбречна недостатъчност. Странични ефекти - алергии.

Лекарство, получено от говеда простата

Ефективен за поддържане на здравето на простатата благодарение на комплекс от протеини и нуклеопротеини, извлечени от говеждата простатна жлеза от подсемейство. Това е биорегулиращо лекарство, което нормализира функцията на гениталната област. Има положителен ефект върху състоянието на пикочно-половата система в напреднала възраст. Действа селективно върху клетките на простатата.

Приемайте 10-15 минути преди хранене, по 1-3 таблетки 2-3 пъти дневно в продължение на 10 дни. Таблетката трябва да се поглъща, без да се дъвче и да се измие с вода. В някои случаи са възможни странични ефекти под формата на алергии при индивидуална непоносимост.

Хранителна добавка с екстракт от пълзяща палма на алкохолна основа

Лекарството има положителен ефект върху здравето на мъжете, тъй като:

 • контролира нивата на андрогени;
 • помага за поддържане на нормалния размер на жлезата чрез регулиране на протеиновия синтез;
 • има противовъзпалителен ефект;
 • намалява съдовата пропускливост, предотвратявайки появата на оток на жлезистите тъкани на простатата.

Приемайте по 1 капсула 1 път на ден по едно и също време в курс, определен от лекаря индивидуално. Капсулите трябва да се поглъщат цели с малко количество течност. Възможна е индивидуална непоносимост с прояви на алергични реакции. Рядко, коремна болка с гадене.