Подробности за симптомите и лечението на хроничен простатит

Хроничен простатит- едно от най-честите заболявания сред мъжете в зряла възраст. Възпалението на простатната жлеза значително намалява качеството на живот, превръщайки се в причина за психосоматични и сексуални разстройства. Липсата на достатъчно познания за същността на това заболяване прави лечението на хроничния простатит трудна задача, която изисква много търпение както от пациента, така и от лекуващия го лекар.

Нормална простата и възпаление на простатната жлеза (хроничен простатит)

Класификация

Американският национален институт по здравеопазване (NIH USA) разработи и предложи следнотокласификацияхроничен простатит:

 • хроничен бактериален простатит;
 • хроничен небактериален простатит (със и без признаци на възпаление);
 • хроничен асимптоматичен простатит.

Съвременните андролози се придържат към тази класификация при диагностиката и лечението на възпалителни заболявания на простатата. Отделно се откроява остър простатит. Знаейки към коя категория принадлежи идентифицираната патология, лекарят ще може да избере оптималния режим на лечение и да постигне значителен успех при лечението на заболяването.

Причини и рискови фактори

Разделянето на бактериален и небактериален хроничен простатит не е случайно. Различни причини за заболяването определят тактиката на лечение и до голяма степен влияят върху изхода на заболяването.

Хроничен бактериален простатит

Хроничният бактериален простатит се среща при 10-15% от пациентите. Непосредствената причина за развитието на заболяването е проникването на патогенна и опортюнистична флора в простатата. По дефиниция простатната жлеза не съдържа бактерии. Инфекцията на простатата е възможна чрез уретрата, както и хематогенно и лимфогенно. По време на изследването най-често се откриват следните микроорганизми:

 • Ешерихия коли (до 95%);
 • Протей;
 • клебсиела;
 • pseudomonas.

Представители на грам-положителната флора (стафилококи, стрептококи) са доста редки. В някои случаи се забелязва растеж на два или повече микроорганизма (смесена инфекция). Възможна инфекция с патогенна флора (хламидии, трихомонади, гонококи и др. ).

Повечето от микроорганизмите, открити по време на изследването, са представители на нормалната микрофлора. При нормални условия те не вредят на тялото и спокойно съществуват върху лигавиците на пикочната система и храносмилателния тракт. При определени условия условно патогенната флора расте и се размножава, което води до възпаление на простатната тъкан и появата на всички симптоми на заболяването.

Рискови факториразвитие на хроничен бактериален простатит:

 • липса на лична хигиена;
 • хипотермия;
 • генитална травма;
 • възпалителни заболявания на отделителната система;
 • наличието на ППИ.

Всичко това води до намаляване на местния и общия имунитет и естествено възпроизвеждане на опортюнистична флора в простатата. Не е изключено инфекцията да проникне през уретрата при възпалителни заболявания на гениталния тракт. Вероятността от развитие на простатит се увеличава при съществуващ уретрит, цистит, коликулит.

Хроничен небактериален простатит

Има няколко теории за появата на тази форма на заболяването:

 1. Теория за химическото възпаление. . . Изхвърлянето на урина в простатата по време на уриниране води до отлагане на урати и развитие на възпаление. Уретро-простатичният рефлукс се улеснява от стесняване на уретрата (стриктура) и други аномалии в развитието.
 2. Имунна теория. . . Версията се основава на автоимунно увреждане на тъканите на простатната жлеза в резултат на излагане на бактериални антигени. Разглежда се наследствената предразположеност към тази форма на патология.
 3. Неврогенна теория. . . Нарушаването на инервацията в тазовата област провокира стагнация на кръвта в органите и води до развитие на простатит.

При развитието на небактериален простатит специално внимание заслужават и следните.рискови фактори:

 • продължителна заседнала работа;
 • заседнал начин на живот;
 • лоши навици;
 • стрес и емоционално претоварване;
 • продължително сексуално въздържание.

Тези рискови фактори провокират развитието на задръствания в простатата, водят до нарушение на микроциркулацията в тазовите органи. Микробният фактор играе роля само в началните етапи на развитие на заболяването. В бъдеще значението му намалява и на преден план излизат автоимунните процеси и трофичните нарушения в тъканите на простатната жлеза.

Според статистиката 85-90% от мъжете имат небактериален хроничен простатит (не е пряко свързан с инфекция с патогенни или опортюнистични бактерии).

Симптоми

Хроничният простатит се среща главно при мъже на възраст 25-40 години. С възрастта вероятността от развитие на заболяването се увеличава. В напреднала възраст възпалението на простатната жлеза често се комбинира с аденом - доброкачествен тумор на простатата.

Знацихроничен простатит:

 • тъпи болки в долната част на корема;
 • облъчване на болка в слабините, скротума, перинеума, долната част на гърба, сакрума;
 • повишен дискомфорт по време на полов акт и по време на изхождане.

Много характерни са нарушенията на уринирането:

 • често уриниране;
 • отделяне на урина на малки порции;
 • усещане за непълно изпразване на пикочния мехур;
 • появата или засилването на болката при уриниране;
 • бавен и прекъсващ поток урина.

Последният симптом е характерен за аденом на простатата, който често се появява на фона на хроничен простатит.

При дълъг ход на заболяването има нарушения в сексуалната сфера:

 • намалено либидо;
 • влошаване на ерекцията;
 • намаляване на продължителността на половия акт;
 • преждевременна еякулация;
 • дърпащи болки в долната част на корема след еякулация;
 • липса на спонтанна сутрешна ерекция.

Хроничният простатит е една от водещите причини за еректилна дисфункция, при която мъжът не може да постигне и поддържа ерекция, достатъчна за пълноценен полов акт. Такова състояние значително нарушава хода на живота, може да причини депресия и други психоемоционални разстройства.

Хроничният асимптоматичен простатит протича без клинични прояви. Заболяването се открива случайно при преглед от уролог. Въпреки липсата на симптоми, възпалението на простатната жлеза може да доведе до сериозни усложнения, еректилна дисфункция и други здравословни проблеми.

Усложнения

Стартиралият простатит провокира развитието на такива състояния:

 • абсцес на простатата;
 • цистит и пиелонефрит (възпаление на пикочния мехур и бъбреците);
 • везикулит (възпаление на семенните мехурчета);
 • еректилна дисфункция;
 • безплодие.

Колкото по-рано се открие заболяването и започне лечението, толкова по-големи са шансовете за благоприятен изход на заболяването.

Диагностика

За откриване на хроничен простатит се използват следните методи:

Преглед от уролог

При личен прием лекарят се фокусира върху оплакванията на пациента. Изследват се външните полови органи, извършва се дигитален ректален преглед на простатата. При палпация лекарят оценява размера и формата на жлезата. В случай на хроничен простатит органът ще бъде леко увеличен. Процедурата се комбинира със събиране на простатен секрет за микробиологично изследване.

Проба от четири стъкла

Основният метод, който ви позволява да идентифицирате възпалителния процес в простатата и да го разграничите от други заболявания. Събирането на материала се извършва на няколко етапа. Сутрин, след 5-6 часа въздържане от ходене до тоалетна, мъжът уринира в два буркана – за първата (първоначална) и за втората (средна) порция урина. В първата порция съдържанието на уретрата се отмива, във втората - на пикочния мехур. Третата порция урина се събира след масаж на простатата и ви позволява да оцените състоянието на простатната жлеза. Тайната на простатната жлеза се събира отделно за бактериологична култура.

При анализа на урината се оценяват два параметъра: броят на левкоцитите и еритроцитите. При заболяване на простатата броят на белите кръвни клетки се повишава в третата порция урина. Обикновено техният брой не надвишава 10 в зрителното поле.

Микробиологично изследване

При провеждане на тест с три стъкла се оценява не само броят на левкоцитите, но се взема и материал за бактериологична инокулация. Ако подозирате хроничен простатит, лекарят се интересува особено от третата порция урина. Въз основа на резултатите от изследването лекарят може да идентифицира причинителя на заболяването и да избере оптималната антибиотична терапия.

Откриването на опортюнистични бактерии в титър над 10 е от диагностична стойност.3CFU / ml или откриване на недвусмислено патогенни микроорганизми във всяко количество.

Бактериологична култура на простатен секрет

Бактериологична култура на простатна течност за диагностициране на хроничен простатит

Преди да вземе третата порция урина по време на масаж на простатата, лекарят взема секретирания секрет за бактериологично изследване. Полученият резултат също ви позволява да определите диагнозата и тактиката за лечение.

Диагностични критерии за хроничен бактериален простатит:

 • Идентифициране на опортюнистични микроорганизми в третата порция урина или простатна секреция в титър над 103CFU / ml.
 • Откриване на опортюнистични бактерии в третата порция урина или секрецията на простатата, чийто брой е значително (10 пъти) по-голям, отколкото във втората порция урина.
 • Идентифициране на патогенни микроорганизми в третата порция на урината или секрецията на простатата.

Ултразвук

Ултразвуковото изследване ви позволява да оцените размера на органа и да идентифицирате съпътстваща патология. Често хроничният простатит се комбинира с аденом на простатата - доброкачествен тумор.

Принципи на лечение

Целта на терапията при хроничен простатит е премахване на възпалителния процес, активиране на притока на кръв и подобряване на храненето на органите. Когато се открият патогенни или опортюнистични микроорганизми във висок титър, те се елиминират. Особено внимание се отделя на корекцията на начина на живот и стимулирането на защитните сили на организма.

Медикаментозно лечение

За лечение на хроничен простатит се използват следнителекарства:

 • Антибактериалните лекарства се избират, като се вземе предвид идентифицираният патоген.
 • Противовъзпалителни лекарства за намаляване на възпалението и облекчаване на болката.
 • Средства, които улесняват уринирането (алфа-блокери, които отпускат мускулите на уретрата и стимулират изтичането на урина).
 • Средства, които увеличават притока на кръв в тазовите органи.

Изборът на антибиотик ще зависи от идентифицирания патоген. При избора на лекарство трябва да се има предвид способността му да прониква през хематопростатната бариера и да се натрупва в тъканите на простатната жлеза. Тези условия се изпълняват със средства от групата на флуорохинолоните. Макролидите и тетрациклините също се използват за лечение на хроничен простатит.

Съгласно препоръките на Европейската асоциация по урология, курсът на антибактериална терапия трябва да бъде най-малко 2 седмици след предварителната диагноза.

След получаване на резултатите от бактериологичните изследвания и потвърждаване на бактериалната природа на заболяването, лечението продължава до 4-6 седмици. Този подход позволява не само да се отървете от причинителя на заболяването, но и да предотвратите повторна поява на простатит.

За съжаление, антибиотичната терапия не винаги е ефективна. Много микроорганизми успешно съществуват в секрета на простатата дълго време и придобиват резистентност към антибиотици. Бактериите образуват специални биофилми и образуват колонии от микроорганизми, покрити със сложна полизахаридна структура. Повечето антибактериални лекарства не са в състояние да проникнат през тази биологична бариера, което значително намалява ефективността на терапията. Този проблем може да бъде избегнат чрез използването на съвременни антибиотици, които не само могат да проникнат в тъканта на простатната жлеза и да се натрупват в нея, но и да преминат през биофилми и да заразят бактериите, които са под такава сериозна защита.

Нелекарствена терапия

Сред немедикаментозните лечения специално внимание се отделя на масажа на простатата. Процедурата стимулира кръвоснабдяването на простатната жлеза, премахва задръстванията и улеснява отделянето на секрет. Комбинацията от масаж и продължителна употреба на антибактериални лекарства е основният начин за облекчаване на мъжа от неприятните симптоми на хроничен простатит.

Физиотерапевтичните методи на въздействие се използват при лечението на хроничен простатит наред с лекарствените ефекти. Добър ефект се вижда от използването на ултразвук, лазерен лъч, радиовълни и електромиостимулация. Ударно-вълновият масаж на простатата (UHM) е много популярен. Физиотерапията е особено показана при наличие на еректилна дисфункция като едно от усложненията на простатита.

Специално внимание се обръща на диетата при лечението на простатит. Следните храни трябва да бъдат изключени от диетата:

 • алкохол;
 • пикантна, пикантна храна;
 • пържени и мазни храни (включително тлъсти меса и риба).

Консумацията на сол е ограничена до 5 г на ден. Приоритет се дава на пресни зеленчуци и плодове, билки. Препоръчва се варене на пара.

Храненето на диета ще ускори възстановяването, ще укрепи имунната ви система и ще помогне на тялото ви да се справи със стреса, причинен от антибиотиците, докато лекува заболяване.

етнонаука

Не всички мъже отиват на лекар, когато се появят симптоми на простатит. Често мъжете предпочитат да бъдат лекувани с народни методи, като използват базата от знания от многобройни форуми, разчитайки на съветите на приятели, роднини и съседи. Пренебрегването на собственото здраве, отхвърлянето на рационалната антибиотична терапия и други традиционни методи на експозиция заплашва развитието на усложнения и влошаване на общото състояние. Неизлекуван навреме простатит може да причини еректилна дисфункция. Заслужава ли си рискът, ако успеете да посетите лекар навреме и да решите проблема с минимални загуби?

Разбира се, сред методите на традиционната медицина има някои аспекти, които заслужават специално внимание. Съвременната урология признава ефективността на много билки при лечението на хроничен простатит. Експертите препоръчват билкови препарати на базата на следните съставки:

 • масло от тиквени семки;
 • кръглолистно зимно зелено;
 • градински магданоз;
 • жълт кантарион perforatum;
 • канадска златна пръчица;
 • корен от женско биле;
 • ехинацея.

Поотделно или в комбинация тези компоненти стимулират притока на кръв в тазовите органи, премахват задръстванията и стимулират имунната система.

Билковите лекарства няма да освободят тялото от патогенни бактерии, но ще помогнат за премахване на симптомите на заболяването.

В комбинация с антибактериални лекарства и масаж на простатата, билковите лекарства значително подобряват общото състояние и ускоряват възстановяването.

Профилактика

Следното ще помогне за намаляване на риска от развитие на хроничен простатит:препоръки:

 1. Не трябва да се допуска хипотермия на цялото тяло и областта на гениталиите, таза и долните крайници. В студения сезон си струва да носите термо бельо.
 2. Необходимо е да се спазват правилата за интимна хигиена и да се използват презервативи за предпазване от ППИ. Най-добрата превенция на инфекцията ще бъде избягването на случаен секс.
 3. Трябва да сте внимателни към здравето си и да лекувате навреме всички заболявания на гениталната област.
 4. Няма да е излишно да спазвате диета (откажете се от пикантни, пържени и мазни храни), както и да поддържате тялото си в добра форма (спорт, фитнес, разходки).

Всички мъже на възраст над 30 години се препоръчват да се подлагат на редовни прегледи при уролог (поне веднъж годишно). Ако получите някакви неприятни симптоми, трябва да посетите Вашия лекар възможно най-скоро.

ЧЗВ

Може ли хроничният простатит да се излекува?

Противно на общоприетото схващане, хроничният простатит може да се лекува успешно. Ако следвате всички препоръки на лекаря, можете да се отървете от неприятните симптоми на простатит и значително да подобрите качеството на живот.

Може ли хроничният простатит да протича безсимптомно?

Да, този вариант на заболяването се открива само след преглед от уролог.

Опасен ли е хроничният простатит при партньор за жената?

Полово предаваните инфекции често са причина за хроничен простатит. Ако се установи патогенен агент, и двамата партньори трябва да бъдат подложени на лечение. В противен случай съществува риск от инфекция, а ефективността на терапията намалява поради рецидиви на заболяването.

Възможно ли е да се прави секс с хроничен простатит?

Да, ако общото състояние позволява и няма проблеми в половата сфера (еректилна дисфункция).

Възможно ли е да се зачене дете с хроничен простатит?

Да, ако функцията на простатата е запазена и нейната тайна е напълно развита. Преди зачеването на дете се препоръчва да се подложите на преглед и лечение от уролог. Инфекцията, която е причинила развитието на простатит, лесно се предава на жена. Вътрематочната инфекция на плода може да причини аномалии в развитието и прекъсване на бременността.

Как хроничният простатит влияе на потентността?

Хроничното възпаление на простатната жлеза заплашва развитието на еректилна дисфункция. При такава патология се забелязва намаляване на либидото, честотата и силата на ерекцията намаляват, оргазмите стават болезнени. В напреднали случаи сексуалната активност става невъзможна.

Може ли хроничният простатит да се излекува без антибиотици?

Антибиотичната терапия се счита за едно от ключовите лечения за хроничен простатит. В повечето случаи е невъзможно да се справим с болестта без антибиотици.

Може ли хроничният простатит да се излекува с народни средства?

Няма да е възможно да се отървете от хроничния простатит само с традиционната медицина. За постигане на оптимален ефект се извършва комплексно лечение с антибиотици, билкови препарати, противовъзпалителни средства и физиотерапевтични методи.