Как да се лекува простатит при мъжете - лекарства и признаци на заболяването

лекарства за простатит

В съвременната медицина простатитът се счита за най-често срещаното урологично заболяване. Има различни причини, водещи до заболяването, те се коренят както в бактериалните инфекции, така и в начина на живот на човека.

Постигането на ремисия на хроничната форма и премахването на острата болка е труден процес, състоящ се от цял набор от процедури и мерки.

За това е важно да се приемат определени лекарства за лечение на простатит при мъжете, те се предписват, когато се появят първите признаци на заболяване. Кои от съвременните лекарства на пазара са най-ефективните и бързодействащи, ще разгледаме в тази статия.

Струва си да се отбележи, че това заболяване понякога погрешно се идентифицира с друга патология на простатния аденом. И въпреки че причините и механизмът на развитие на тези заболявания са различни, тяхното лечение в някои случаи има сходни характеристики.

Признаци на простатит при мъжете

При мъжете първите признаци на простатит започват с неприятно и болезнено уриниране. Има нужда да ставате 1-2 пъти на нощ, за да използвате тоалетната. След известно време ще се появят прострелващи или издърпващи болки в перинеума и над пубиса, има вероятност от болка в пениса и ануса.

Уринирането ще стане бързо и болезнено, а урината ще стане мътна. Болка може да се появи по време на движение на червата. Случва се пациентът да забележи отделянето на капки бял секрет сутрин. Телесната температура се повишава до 38 градуса.

Простатитът е коварно заболяване на съвременната урология. Мъжете предпочитат да мълчат дълго време и да скрият симптомите, като отиват на лекар само когато болката стане просто непоносима. Това е несериозен подход към здравето. Последиците от това поведение могат да бъдат много сложни, включително безплодие и възпаление на органите.

Също така си струва да се отбележи, че според симптомите простатитът има признаци на други опасни заболявания, като цистит, доброкачествени тумори на простатата и рак на пикочния мехур.

Какви лекарства се използват за лечение на простатит?

Специалист, въз основа на състоянието на тялото на мъжа, може да предпише една (или повече) от следните форми на лекарства:

  1. Супозитории за ректално приложение. Такива лекарства подобряват метаболизма.
  2. Инжекции. Насърчаване на бързото проникване на лекарството в тялото, стимулиране на имунната и съдовата система.
  3. Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) - предотвратяват развитието на възпалителни реакции.
  4. Инстилации. При този вид лечение лекарството се прилага от лекаря директно до местоназначението.
  5. Микроклизми. Те се считат за народен метод. Билковите настойки и отвари се използват като лекарства, базирани са на температура и лечебни ефекти. Извършва се преди лягане, простатната жлеза след процедурата не трябва да се пренапряга и преохлажда.
  6. Таблетки. Най-често лечението на простатит с таблетки включва използването на антибактериални лекарства с широк спектър на действие. Особено в случаите, когато специфичните патогени не са идентифицирани.
  7. Алфа-адренергичните блокери – имат подобен ефект като блокират алфа-адренергичните рецептори на симпатиковата нервна система.

Всяко лекарство има свои отличителни характеристики и може да е подходящо за един пациент, но не и за друг. Най-ефективният лек за простатит е лекарство, специално избрано от лекаря за пациента, като се вземат предвид неговите индивидуални характеристики и характеристиките на хода на заболяването.

Антибиотици

Ако се установи, че простатитът е причинен от бактерии, тогава трябва да се предписват антибиотици. На първо място, те избират лекарства с широк спектър на действие, тоест такива, които могат да бъдат унищожени наведнъж от няколко вида микроби.

Като цяло антибиотичните лекарства са представени от три групи лекарства:

  • Флуорохиноли;
  • Тетрациклини;
  • Пеницилини.

Често при лечението се използват супозитории, които се използват ректално (те се поставят в ануса). Такива лекарства ефективно облекчават болката и имат антибактериален ефект. Най-голямото проникване в тъканите на тялото се отличава с инжекционни разтвори. Те имат системен ефект, като стимулират имунната система и съдовата система.

Болкоуспокояващи

Тази група лекарства улеснява живота на много пациенти. Въпреки това, тяхната дозировка трябва да се провери с Вашия лекар.

Алфа блокери

Група лекарства, които отпускат гладките мускули на уретрата (уретрата) и шийката на пикочния мехур, като по този начин насърчават по-добър отлив на урина.

Действието на алфа-блокерите не е насочено към лечение на простатит, а към премахване на неприятните симптоми, причинени от заболяването. В този случай симптомът е развитието на остра или хронична задръжка на урина.

Мускулни релаксанти

Те имат ефект, подобен на алфа-блокерите, но са насочени към перинеалната област, която е постоянно в повишен тонус при простатит. Намалете натиска върху тазовата област, намалете болката.

Лекарства, които подобряват кръвообращението

При всяка форма на заболяването винаги се открива нарушение на кръвообращението, което води до появата на стагнация и не позволява на тъканите на органа да се възстановят. Ето защо при комплексното лечение е необходимо да се използват лекарства, които подобряват кръвообращението.

Фитотерапевтични лекарства

На базата на натурални лечебни билки. Те намаляват отока на простатната жлеза, нейното възпаление, предотвратяват стагнацията, възстановяват изтичането на физиологични течности. Препаратите на базата на тиквени семки, пълзящи палмови плодове и сабал се считат за популярни.

витамини

Приемането на витамини е необходимо за укрепване на имунната система на организма, която страда много по време на простатит. Хроничният ход на заболяването силно засяга защитните функции на човек, поради което витамините се приемат в комбинация с основната лекарствена терапия.

Ефективни лекарства за простатит

Не е възможно да се избере едно-единствено най-добро лекарство за простатит, което да лекува всички мъже, независимо от причината за възпалението на простатния аденом. Тъй като антибактериалното лекарство, дори и да е поне три пъти ефективно лекарство, няма да може да помогне на пациент с паразитна форма на инфекция и обратно.

Има много ефективни средства за лечение на възпаление на простатната жлеза, но не можете да ги предписвате сами, след като прочетете прегледите, дори ако изобщо няма противопоказания.