простатит

Простатитът се характеризира като възпаление на тъканта на простатната жлеза, произтичащо от развитието на задръствания в нея.

В съвременния свят това е най-често срещаното урологично заболяване сред мъжете от всички възрасти. Според статистиката след 30-годишна възраст простатитът обхваща 30% от мъжкото население, след 40 - 40%, след 50 - 50% и по-нататък във възходящ ред.

Въпреки това, като се вземат предвид особеностите на диагнозата и възможността за протичане на заболяването в латентна форма, реалните цифри са много по-високи.

отидете на лекар за простатит

Причини за развитие

В момента причините за развитието на простатит са разделени на две големи групи:

 1. Инфекциозни - (полово предавани инфекции (проникване в тъканите на простатата на причинителя - микроби, вируси, бактерии, гъби и др. ): също наличието на огнища на хронична инфекция (хроничен тонзилит, синузит, бъбречна патология), операции върху тазовите органи и др. ).
 2. Неинфекциозни (застойни) (понижен имунитет, хипотермия, намалена физическа активност, заседнал начин на живот, продължително сексуално въздържание и обратно прекомерна сексуална активност, злоупотреба с алкохол и др. ).

Развитието на простатит се улеснява от наранявания, нарушена циркулация на кръвта и лимфата в тазовите органи, хормонални нарушения (абсолютен или относителен андрогенен дефицит).

По този начин се подчертава, че изолираното навлизане на патогена в тъканите на органа не винаги е и може да не е непременно причина за развитието на заболяването. Най-често идентифицираният патоген е Escherichia coli (86%), следван от Klebsiella, Proteus, Enterococci, Pseudomonas aeruginosa. По отношение на стрептококи, стафилококи, хламидия, микоплазма, уреаплазма, мненията на изследователите за тяхното значение в развитието на заболяването се различават. Изключително рядко специфични патогени (бледа трепонема, бацил на Кох и др. ) стават причинители на простатит.

Класификация

В момента е приета международната класификация на простатита, която е най-пълната и обхваща всички видове възпаление:

 1. Категория I. Остър простатит;
 2. Категория II. Хроничен бактериален простатит;
 3. Категория III. Небактериален хроничен простатит / Синдром на хронична тазова болка - заболяване, при което не се открива инфекция, която продължава повече от 3 месеца;
  • Подкатегория III A. Синдром на хронична възпалителна тазова болка (левкоцитите се определят в секрета на простатата);
  • Подкатегория III B. Синдром на хронична невъзпалителна тазова болка (липсват левкоцити в секрета на простатата);
  • Категория IV. Асимптоматичен хроничен простатит (в секрета на простатата има левкоцити, пациентът не предявява оплаквания, заболяването се открива случайно).

Първи признаци

Основните признаци на остър простатит са повишаване на телесната температура и често уриниране, което е придружено от спазми и слаб натиск. В допълнение, признаците на простатит включват усещане за парене в перинеума и болка в ректума по време на изхождане. В стадия на гнойно възпаление е вероятно спонтанно отваряне на абсцеса и изтичане на гной от уретрата или ректума.

Симптом на хронична форма е парене в уретрата и перинеума, отделяне на гной в края на акта на дефекация или уриниране, повишена умора и раздразнителност на тялото.

Трудното уриниране при простатит е много опасно, което при липса на навременно лечение може да доведе до остра задръжка на урина. Мъжете не трябва да пренебрегват такива косвени признаци на развитие на простатит като пълно или частично намаляване на либидото, ускорена еякулация, понякога болезнена, продължителна ерекция през нощта. Всички тези симптоми са характерни за възпаление на простатната жлеза, дори в неусложнен стадий и подлежат на адекватно лечение.

Симптоми

Ако острия простатит е просто невъзможно да не забележите, то при хроничен простатит мнозина не забелязват определени признаци или не им придават особено значение.

Нека изброим основните симптоми на простатит при мъжете:

 1. Проблеми с уринирането. Поради стесняването на уретрата струята може да стане бавна, тънка или прекъсваща. За да се изпразни, пациентът трябва да положи усилие, което не би трябвало да е нормално. Понякога урината буквално трябва да се изцежда капка по капка, особено в началния етап на акта на уриниране. Често се появяват болезнени усещания. Много пациенти имат чести позиви за уриниране (особено през нощта), това се дължи на дразнене на нервните окончания. Дори след ходене до тоалетната мнозина имат усещането, че пикочният мехур не е напълно изпразнен, това се дължи на увеличена простата и притискане на пикочния мехур. В тежки случаи може да се появи неволно изтичане на урина или инконтиненция.
 2. Болезнени усещания. Като правило те са локализирани в перинеума, пубиса или тестисите, в слабините или в лумбалната област. Болката може да се появи внезапно и да премине също толкова бързо, често те са доста силни, но по-често има тъп или болезнен характер.
 3. Неизбежно ще възникнат сексуални проблеми. Първо, либидото ще намалее значително. Второ, могат да възникнат проблеми с ерекцията. На трето място, поради проблеми с еякулацията (еякулацията), средната продължителност на половия акт ще се промени: може да стане кратка поради ранна еякулация или, обратно, твърде дълга поради забавена еякулация. Четвърто, усещанията също ще се променят, тъй като оргазмът няма да е ярък. Пето, обемът на спермата ще бъде значително намален (може да се отделят само няколко капки, което не е нормално).
 4. Друг характерен симптом са проблеми със зачеването. Ако мъжът планира дете, тогава при простатит оплождането става невъзможно поради нежизнеспособност или недостатъчна подвижност на сперматозоидите.
 5. Секреция от уретрата. Обикновено са бели на цвят и лигави по консистенция и са най-често срещани сутрин.
 6. При острия ход се наблюдава повишаване на телесната температура (до 38-39 °), треска, влошаване на общото състояние, слабост, неразположение и други подобни прояви. Такива симптоми на простатит обикновено се появяват внезапно, без никакви предпоставки.

Освен това много от тях имат психологически проблеми, свързани с изброените по-горе симптоми. Мъжът може да стане несигурен, самочувствието му ще бъде силно намалено, той ще бъде депресиран или раздразнителен и нервен. Много представители на силния пол се срамуват от такива деликатни проблеми и не смятат за необходимо да говорят за тях, запазвайки всичко в себе си. А това оказва голям натиск върху психиката, променя поведението и в някои случаи може да доведе до депресия или нервен срив.

Хроничен простатит

Много мъже не обръщат много внимание на проявите на простатит в ранните етапи. Това са ненатрапчиви болезнени усещания в областта на пикочния мехур, често желание да отидете до тоалетната. Нарушаването на нормалната еякулация и ерекция се свързва с по-силния пол с възрастта и не бърза да отиде при лекар. Такова несериозно отношение води до развитие на хроничен простатит.

И така, ние изброяваме общите симптоми на различни форми на хроничен простатит:

 1. Усещане за дискомфорт и порязвания в уретрата по време на уриниране или полов акт, незначително серозно-гнойно течение от уретрата (главно след продължително задържане на урина).
 2. Дискомфорт или / и умерена болка под формата на "болки" и тежест в перинеалната област, възникващи или влошаващи се след пиене на алкохолни напитки, физическа активност, полов акт. Понякога те имат преходен пароксизмален характер.
 3. Намаляване на способността за оплождане, което се причинява от повишаване на киселинността на секрета, намаляване или липса на подвижност на сперматозоидите и тяхното аглутиниране (залепване) от главите им.
 4. Внезапно чести позиви за уриниране (понякога до 3 пъти в рамките на 1 час) и усещане за недостатъчно изпразване на пикочния мехур, което се обяснява с нарушение на нервната регулация на простатата, нейните мускулни влакна и пикочния мехур.
 5. Болка по време на оргазъм или замъглени усещания за оргазъм, нарушения на еякулацията, изразени в нейната преждевременна или, обратно, в прекомерната продължителност на половия акт. Тези явления са свързани с възпалителен процес в областта на семенния туберкул или белези в резултат на възпаление.

За да диагностицирате заболяването, трябва да посетите уролог. С помощта на тестове лекарят поставя диагноза и предписва курс на лечение с лекарства.

Диагностика

За да се постави точна диагноза, мъжът трябва да бъде прегледан от лекар и тестван. При простатит пациентът изпитва болка от палпация в перинеалната област. Вътрешната палпация на ректума показва наличие на подуване в областта на простатната жлеза, тя става плътна на допир. Пациентът се оплаква от проблеми с пикочно-половата система. След събиране на анамнеза, пациентът трябва да премине подробен кръвен тест за наличие на излишък на протеин, повишен брой левкоцити и простатен антиген.

За да се изключи инфекция, пациентът трябва да премине намазка от уретрата. Лабораторията ще инокулира идентифицираните бактерии и ще тества тяхната чувствителност към определени видове антибиотични агенти. За точна картина се извършва ултразвуково изследване на тазовите органи. На нея ясно се вижда възпаление и уголемяване на простатата. Ако жлезата е нараснала силно, тогава на ултразвук можете да видите наличието на остатъчна урина в пикочния мехур.

След преминаване на всички тестове и прегледи, мъжът ще бъде напълно диагностициран и ще бъде предписано лечение.

Лекарства за лечение на простатит при мъжете: списък

Комплексното лечение на простатит от различни видове може да включва различни комбинации от следните методи:

 • имунокоригираща терапия;
 • антибиотична терапия;
 • хормонална терапия;
 • различни физиотерапевтични процедури;
 • масаж на простатата;
 • промяна в начина на живот;
 • хирургична интервенция и др.

Лечението на простатит с лекарства включва различни лекарства, включително антибиотици:

 • алфа блокери;
 • хормонални лекарства;
 • мускулни релаксанти;
 • имуномодулатори;
 • ректални супозитории;
 • антибактериални лекарства.

При лечение с антибиотици се дава предпочитание на флуорохиноли и макролиди, тъй като те могат да се натрупват в необходимата концентрация в тъканите на простатата.

 • Флуорохиноли.
 • Макролиди.
 • По-рядко използвани: пеницилини, цефалоспорини, тетрациклини.

Масаж на простатата

Масажът на простатата показва добри резултати. Жлезата получава комплексен ефект. На първо място, става възможно да се премахне от тялото възпалителната тайна, натрупана в простатата (освобождава се по време на масажа). Подобряването на кръвообращението чрез тези манипулации ви позволява да се справите с всички видове застой, а също така допринася за доброто проникване на антибиотици в тъканта на жлезата.

масаж на простатата при простатит

Комплекс от упражнения

Упражнения за простатата:

 1. Абсолютно не трудно упражнение се използва както за лечение, така и за профилактика. Състои се в притискане и отпускане на мускулите на ануса. Именно тези мускули са отговорни за задържането на струята при уриниране. Опитайте да свиете и отпуснете мускулна група. Това ще увеличи притока на кръв към областта на жлезата.
 2. Използвайте контрастен душ, за да подобрите кръвообращението. За да направите това, насочете струята вода към перинеума. Първо, 30 секунди много топла вода, след това 10 секунди хладна.
 3. При липса на остри симптоми можете да се масажирате. Това се прави, за да се подобри притока на кръв. Упражнението се прави най-добре в легнало положение. Точката за масаж е празнината между ануса и скротума. Натискът трябва да е твърд, но не агресивен. Времето е 3-5 минути.

Не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар преди да тренирате. Понякога използването им е категорично неприемливо.

Имунокорекция

Намаляването на имунитета се отразява негативно на здравето.

Именно този фактор е един от основните в развитието на болестта и нейното обостряне. Дългосрочните курсове на прием на антибиотици, които са задължителни при продължителен простатит, също намаляват защитните сили на организма. Поради това на пациента се препоръчва да се консултира с имунолог, за да избере стратегия за провеждане на имунокорекция.

Физиотерапия

Физиотерапията при хроничен простатит е насочена към активиране на кръвообращението.

За тази цел пациентът се излага на лазер, ултразвук и се използват магнитни вибрации. В някои случаи тези процедури се заменят с топли лечебни клизми, които редовно се дават на пациента. Препоръчайте седящи бани, калолечение, минерални води.

Свещи

Всички супозитории за лечение на простатит имат едно от свойствата: облекчават болката (нестероидни лекарства), облекчават спазмите (на базата на папаверин), премахват възпалителния процес (съдържат антибиотик).

ректални супозитории за простатит

Алтернативни методи за лечение на простатит

Лечението на простатит у дома се извършва само при неусложнени форми или хроничен рецидив. Традиционните методи могат да повишат устойчивостта на организма към инфекции и да облекчат болката.

 1. Тиквените семки отдавна се използват от лечители при лечението на простатит. Те са добър и много достъпен народен лек за това състояние. Тъй като тези семена съдържат много цинк, който е необходим на всеки мъж на всяка възраст, те бързо лекуват простатит. Просто трябва да ядете 30 семена на ден преди хранене. Точно това е дневната пропорция на цинк за тялото.
 2. Подходящи са семената и корените на растението. Натрошените корени на растението се варят 10 минути в размер на половин чаша суровини на 1 литър вода. Цялото количество от бульона се изпива на равни порции вместо вода. Семената се запарват в 4 чаени лъжички на чаша вряща вода. Настоявайте 40 минути в тенджера или 15 минути в термос. Консумирайте около 3-5 пъти на ден по супена лъжица.
 3. Основната съставка е леска. За лечение на простатит трябва да вземете или кората, или листата на лешника. Можете да варите двете съставки последователно, като ги редувате. Само имайте предвид, че кората трябва да се вари два пъти по-дълго, отколкото е по-твърда. Така че, вземете една супена лъжица листа от леска (или кора) и я сварете в чаша вряща вода. Затворете плътно капака и изчакайте половин час. След това прецедете и приемайте по 1/4 чаша 4 пъти на ден. По-добре е всеки път да използвате пресни клонки, но можете да използвате и тези, които вече са използвани няколко пъти. Обикновено една седмица такива процедури е достатъчна - и простатитът изчезва.
 4. За лечение на болестта се правят свещи, които се съхраняват във фризера. За тестото вземете 1 чаена лъжичка мед, 1 яйце и около 3 супени лъжици брашно. Компонентите се смесват до гладкост, оформяйки свещи. Използва се на два курса сутрин и вечер, по 1 брой за 1 месец с интервал от 10 дни.
 5. Целандинът се използва с повишено внимание. Растението е отровно, предозирането води до тежко отравяне. Успоредно с това лекарството от жълтурчета ще почисти тялото от полипи, неоплазми, кисти и ще предотврати аденом на простатата. Прясно изцеденият сок се разрежда с алкохол на равни части. Пие се ежедневно, като се разрежда в 50 мл вода. Започнете лечението с 1 капка, като увеличавате концентрацията с 1 капка всеки ден в продължение на 60 дни. След 10 дни курсът се повтаря.

Повечето народни средства се използват ежедневно 1-3 пъти в курсове от 20-30 дни. Лечението с домашни средства от билки продължава по-дълго поради мекото им действие от медикаментозното, но е по-безопасно за организма, особено при наличие на съпътстващи заболявания на червата и стомаха. Лечението трябва да бъде придружено от гимнастика: повдигане на краката, клякане. Препоръчва се интензивно ходене за 15-30 минути дневно.

тиквени семки за простатит

Усложнения на простатит

При липса на навременно и адекватно лечение, простатитът може да се усложни от следните състояния:

 • развитието на хроничен простатит;
 • запушване на пикочния мехур;
 • развитието на безплодие;
 • повтарящ се цистит;
 • стесняване на уретрата;
 • пиелонефрит;
 • абсцес на простатата;
 • сепсис.

Някои от горните състояния изискват спешна хирургична намеса!

Мерки за превенция

Превенцията се свежда до избягване на провокиращи фактори. Здравословният начин на живот, защитеният полов акт и присъствието на един партньор ще намалят вероятността от инфекция на пикочно-половата система. Общото укрепване на организма и повишената имунна защита също са превантивна мярка за простатит.