Антибиотици за простатит - ефективността на приложението

Простатитът е възпаление на простатната жлеза. Това заболяване принадлежи към категорията на мъжете и засяга предимно мъже на средна и по-голяма възраст. В зависимост от причините за произхода, характеристиките на хода и индивидуалността на пациента, лекарят избира ефективна тактика на лечение с антибиотици - лекарства, които инхибират жизнената активност на патогените и ускоряват възстановяването на пациента. Антибиотиците за простатит са ефективни средства за премахване на възпалителния процес.

Относно болестта

В зависимост от естеството на произхода се различава остра или хронична форма на простатит. Източникът на заболяването при остър простатит е инфекция, а именно бактерии, вируси. Хроничната форма се развива със задръствания в областта на простатната жлеза или при липса или неефективност на лечението на заболяването. По правило заболяването протича с намален локален или общ имунитет, а в някои случаи става основна причина за мъжкото безплодие.

Простатитът се счита за доста сложно заболяване, лечението на което е дълъг и непрекъснат процес. Това се дължи на особеността на анатомичната структура на мъжкия орган, чиято сложност затруднява проникването на някои лекарства. Това допринася за персистирането на инфекцията и развитието на възпалителния процес за дълго време.

В същото време ефективността на терапията до голяма степен зависи от интегриран подход, чиято основна задача е да възстанови оригиналната структура на простатната жлеза и нейната функционалност. Един от методите на лечение е терапията с ефективни лекарства, включително използването на антибактериални лекарства - антибиотици. Много често пациентите се питат какви антибиотици да приемат при простатит?

Ползите от антибиотичното лечение

Използването на антибиотици при лечението на заболяването се счита за един от ефективните методи в борбата с патогенната флора, следователно тези средства са незаменими компоненти в борбата с това коварно заболяване.

Антибиотичната терапия има две цели, едната от които е да унищожи източника на заболяването, а втората е да премахне възпалителния процес. В допълнение, назначаването на антибиотици намалява риска от вторична инфекция с неспецифичен простатит.

антибиотици за простатит снимка 1

Антибактериалните лекарства за простатит се избират от лекаря индивидуално въз основа на оплакванията на пациента и резултатите от лабораторни изследвания, сред които са необходими: секрети на урина и простата, както и изследване за чувствителност към антибиотици.

Има погрешно схващане, че има ефективно антибактериално лекарство, което може да премахне възпалителния процес и да се отърве от простатит. В момента са разработени и пуснати в производство редица антибактериални средства, които засягат един или друг вид патогени.

По правило курсът на лечение, разработен от лекуващия лекар, продължава средно 1-2 месеца, а основният метод на терапия е лечението с антибиотици за простатит, които се избират индивидуално в зависимост от това какъв вид патоген е открит в тялото.

Антибиотични групи

Отдавна е доказано, че лечението на простатит с антибиотици, без значение какви групи представляват, бързо облекчава острото възпаление. Въпреки това, преди да се предпише конкретно лекарство, е необходимо да се извърши бактериологична инокулация на секрета на простатната жлеза за чувствителността на патогена към конкретно лекарство.

В повечето случаи или при липса на възможност за вземане на тестове лекарят предписва широкоспектърни антибиотици. Те потискат повечето от микробите и бактериите, които причиняват инфекция. Във всеки конкретен случай схемата на лечение се избира индивидуално, в зависимост от стадия на заболяването, индивидуалната поносимост на пациента и спектъра на действие на лекарството.

антибиотици за простатит снимка 2

Следните антибиотици се считат за най-често срещаните и признати агенти:

  • Пеницилини. Тези средства имат силен антибактериален ефект.
  • Флуорохинолони. Днес тези средства се считат за едно от високоефективните лекарства с широк спектър от ефекти. Тези средства се използват при лечението на хроничен простатит, чийто произход изключва туберкулозната етиология. Тези лекарства обаче имат висока фото и невротоксичност.
  • Цефалоспорини. Тази група включва лекарства, които се инжектират интрамускулно, като същевременно са високоефективни.
  • Макролиди. Лекарствата от тази група, като правило, имат висока активност срещу редица бактерии. Те са нискотоксични и много ефективни.
  • Тетрациклини. Поради трудната поносимост на лекарствата от тази група, тетрациклините не са много популярни.

Трябва да знаете, че за бързо премахване на възпалителния процес е необходимо да се предпишат две или три антибактериални лекарства, по-специално комбинация от флуорохинолони, макролиди, аминогликозиди е ефективна.