Хроничен простатит - най-ефективното лечение

Когато се диагностицира хроничен простатит, методите на лечение се определят от лекаря. Това заболяване се среща много често заедно с аденом на простатата и е доста сериозен проблем за здравето на мъжа. В резултат на хроничния простатит качеството на интимния живот се влошава значително, което е огромно неудобство.

Това заболяване е нововъзникващ възпалителен процес на тъканите на простатната жлеза. Но не всички мъже бързат да се обърнат за помощ към специалист и по този начин болестта се задейства значително, не винаги е известно до какво ще доведе това във всеки отделен случай.

Простатитът често води до безплодие и развитие на инфекция, която бързо се разпространява в други вътрешни органи, особено в пикочния мехур, тестисите и бъбреците.

Причините и симптомите на заболяването

ефективно лечение на хроничен простатит

Изследователите са доказали, че простатитът все по-често започва да се среща при млади хора. Това се дължи предимно на инфекция с инфекции, които се предават по полов път, като микоплазмоза, гонорея, уреаплазмоза и т. н. В случай на незащитен полов акт, инфекцията с различни заболявания и ненавременното им лечение неизбежно ще доведе до развитие на такова заболяване.

Интересен факт е, че развитието на това заболяване може да възникне поради наличието на хронично вътрешно заболяване и дори при наличие на кариес. В този случай хроничният простатит се развива в резултат на разпространението на инфекцията по хематогенния път, с други думи, този път може да се нарече разпространение на инфекция чрез кръвта вътре в тялото.

Дори такива банални фактори като небалансирана диета, слаб имунитет, твърде чести настинки, както и употребата на лекарства от мъж, които влияят негативно на защитните функции, играят роля.

Наднорменото тегло, липсата на подвижност и дори запек влияят върху инхибирането на кръвообращението в таза, което най-вероятно води до простатит.

При острата форма простатитът при мъжа се проявява като:

 • уриниране твърде често;
 • характерни усещания за непълно изпразване на пикочния мехур, които се появяват при уриниране;
 • по време на изхождането, болката се появява в ректалната област;
 • болки от различно естество в слабините и зад пубиса, които се усещат по-силно след уриниране;
 • температурата се повишава доста често.

Хроничният простатит е по-малко интензивен:

признаци и симптоми на хроничен простатит
 • често уриниране, което не създава особени неудобства за мъжа и той свиква с времето;
 • неизразена болка в таза и перинеума;
 • внезапна поява на импотентност.

Диагностициране на простатит

Веднага след като мъжът забележи проява на заболяването, той трябва незабавно да се консултира с уролог, тъй като навременното лечение в ранните етапи най-вероятно ще доведе до възстановяване.

Урологът, след лечението на пациента, извършва диагностика, използвайки следните методи:

 1. Палпация на жлезата чрез проникване в нея през ректума. Тази процедура за мъж е изключително неприятен процес, но е необходим, тъй като ще позволи на специалиста да определи размера, плътността и структурата на простатната жлеза.
 2. Инструментален метод, който включва ЯМР и ултразвук. Последната процедура е насочена към идентифициране на патологии на простатата, бъбреците и вътрешните органи. Ултразвуково изследване в този случай може да се извърши през коремната стена или посредством трансректален ултразвук, който се извършва през ректума.
 3. Лабораторен метод, който може да бъде общоклиничен или специален. Първият вариант включва изследване на кръв и урина.

Втората опция включва:

 • с помощта на PCR техниката се откриват инфекции, за това трябва да вземете тампон от уретрата;
 • вземане на цитонамазка за бактериологична култура;
 • анализ на PSA;
 • секретът на простатата се взема за микроскопия.

Лечение

лечение на хроничен простатит с лекарства

Простатитът се лекува със следните техники:

 1. Както е предписано от лекар, на мъж се предписват симптоматични лекарства, които могат да облекчат състоянието на пациента.
 2. След подходящо изследване се предписват най-ефективните насочени антибактериални средства.
 3. Лекарства за имунотерапия.
 4. Противовъзпалителни лекарства.
 5. След приключване на острата фаза на пациента се предписва физиотерапия с помощта на масаж на простатата.
 6. Стимулиране на неспецифична резистентност.
 7. Използването на успокоителни.
 8. Един от най-важните методи за лечение е промяната на нездравословния начин на живот на мъжа, особено ако той има заседнала работа и нездравословна диета. Най-ефективният начин е ходенето на чист въздух и извършването на специфична гимнастика, която е насочена към подобряване на кръвообращението в тазовата област.

В случай, че има хроничен простатит, специалистът може да предпише няколко различни метода на лечение, които се комбинират в набор от мерки, насочени към бързото възстановяване на пациента. Разбира се, не трябва да пренебрегвате предписаните витаминни препарати и лечебни билки.

Когато уролог предписва антибиотици, той се ръководи преди всичко от лабораторни изследвания, които показват на какъв вид бактерии трябва да бъдат изложени. Най-популярни са лекарствата от групата на макролидите, 5-NOK и подобни средства, които са предназначени за лечение на заболяването, особено в острия стадий.

възможности за лечение на хроничен простатит

В някои случаи операцията е показана като лечение на хроничен простатит, този метод е главно необходим, когато хроничният стадий е преминал в аденом на простатата или в случай на стесняване на уретрата.

В случай на физиотерапия, специалистът може да предпише:

 • лазерна терапия;
 • фонофореза чрез ултразвук;
 • диадинамофореза;
 • микровълнова хипермия.

Ефективното лечение на хроничен простатит е сложна мярка, която е насочена не само към облекчаване на състоянието на пациента, но и към предотвратяване на възможността от усложнения.

За мъж, който има хроничен простатит, методите на лечение в този случай в никакъв случай не трябва да пречат на редовния полов акт, но в този случай е необходимо да се погрижат за безопасността на партньора.

За всеки мъж е важно да знае, че хроничната форма на простатит е предраково състояние и пренебрегването и страхът от предписаните процедури могат да доведат до аденом и дори развитие на рак на простатата.