Как и как да се лекува простатит при мъжете у дома

ефективно лечение на простатит при мъжете

Простатитът се характеризира с остър или хроничен възпалителен процес на жлезистите тъкани. Нарушенията се случват на фона на стагнация и микротравми, инфекциозна лезия и проникване на патогенни микроорганизми в уретралния канал.

Лечението на простатит при мъжете у дома се извършва стриктно под наблюдението на лекуващия лекар. Терапията за хронично възпаление може да отнеме няколко месеца, през които мъж посещава физиотерапевтични сесии в болници, приема лекарства, предписани от уролог.

Независимите усилия на пациента и желанието му да се отърве от болестта играят важна роля за възстановяването. След края на курса на терапия у дома се извършва профилактика на заболяването, за да се предотврати повторното му възникване.

Принципи на домашно лечение при възпаление на простатата

За справяне с простатит се предписва сложен курс на терапия, включващ: прием на лекарства, подлагане на физиотерапия и посещение на упражнения. По време на лечението урологът коригира приема на лекарства.

Периодът на терапия варира от няколко седмици до 2-3 месеца. През цялото това време мъжът няма да може да остане в болницата. Хоспитализация се изисква само при остър и инфекциозен простатит. През повечето време пациентът ще бъде амбулаторно, където ще продължи борбата срещу възпалението.

Разработени са основни урологични указания и ограничения:

 • Домашната диагноза не е възможна. За да разграничите разстройствата, ще трябва да преминете няколко клинични и биохимични теста. Симптомите на простатит, аденом и няколко заболявания на пикочно-половата система са от общ характер, което не позволява да се определи патологията без цялостно изследване на тялото.
 • Цялостно лечение и профилактика на простатит у дома ще бъде предписано от уролог. Лекарят ще избере най-ефективните лекарства, като вземе предвид противопоказанията и наличието на алергични реакции. Лекуващият лекар определя как простатитът може да бъде излекуван у дома. Човек ще трябва да посещава уролог поне веднъж седмично по време на целия курс на терапия.
 • Лечението на остър и инфекциозен простатит започва със задължителната хоспитализация на пациента. У дома терапията започва едва след отстраняване на обострянето.
 • Самолечението на хроничен простатит е неефективно и дори опасно. Пациентите, както показват статистическите данни, често просто премахват синдрома на болката, като приемат спазмолитици и аналгетици. Но липсата на симптоми не означава, че болестта е преминала. Възпалението продължава и става хронично.
 • Абактериалният простатит в латентна форма, в сравнение с остро и инфекциозно възпаление, не винаги изисква хоспитализация на пациента. Мъжът е описан с подробно медицинско лечение на простатит у дома. По време на седмичния преглед урологът следи резултатите от терапията и коригира приема на лекарства.

Най-бързият метод на лечение е традиционният метод с комбинация от лекарства, физиотерапия и други процедури. Няма да е възможно да се откаже напълно от официалната медицина.

Техниките, които се използват у дома, са насочени към консолидиране на резултата от терапията, както и за предотвратяване на заболявания и предотвратяване на рецидив.

Домашни средства за лечение на простатит

Възпалението на простатната жлеза е трудно за лечение и се характеризира с повтарящ се ход. След постигане на стабилна ремисия - резултат от приема на курс лекарства, мъжът трябва да поддържа здравето си, избягвайки всичко, което може да провокира рецидив.

Лечението на простатит у дома не означава отказ от основното лекарство. По-скоро това е помощна мярка в борбата срещу болестта, ефективна превантивна грижа.

Мъжът, страдащ от дисфункция на простатата, трябва добре да разбере как да действа в случай на влошаване на здравето, какво да избягва и обратно, какво да прави, за да предотврати първичното възпаление или неговото повторение.

Как да облекчим болката от атака у дома

как да се лекува простатит с лекарства

Както вече споменахме, уролог лекува простатит и той предписва всички необходими лекарства и процедури. Но всеки мъж трябва да знае как да осигури спешна помощ при пристъп на простатит: да облекчи синдрома на остра болка и да подобри уринирането.

Използват се болкоуспокояващи и ректални супозитории:

 • Хапчета- можете да облекчите обострянето на простатита, като вземете няколко аналгетични хапчета. Елиминира възпалението и облекчава синдрома на болката нестероидни противовъзпалителни лекарства. Ако е трудно да заспите поради дискомфорт, към приема на аналгетици се добавя специално лекарство, предписано от специалист.
 • Микроклистери и супозитории- формулировки на основата на противовъзпалителни лекарства се използват като първа помощ. Ректалните супозитории, които се използват у дома и със задържане на урина, облекчават добре болката.

Осигурете пълна почивка по време на атака. Мъжът трябва да легне на леглото и да се опита да се отпусне.

И още едно предупреждение - приемането на лекарства от НСПВС облекчава симптомите на възпаление, но не елиминира самото заболяване. Често след настъпването на облекчение пациентът не бърза да посещава лекар. В този момент вътрешните смущения стават глобални и стават хронични.

Терапия за домашна медицина

Приемът на болкоуспокояващи и лекарства е разрешен само след посещение на уролог. Дългосрочната употреба на лекарства от групата на НСПВС облекчава симптомите на заболяването и усложнява диференциацията на възпалението.

За бактериален простатит се предписва курс на антибиотици. Често се изисква комбинация от няколко лекарства, за да се победи инфекцията. Във всеки случай лекарствата не се прилагат самостоятелно. Изборът на лекарства е задача на уролога. От пациента зависи колко внимателно ще спазва препоръките.

Когато приемате антибиотици, е важно да завършите пълния курс на терапия. Облекчаване и облекчаване на симптомите настъпва за 3-4 дни. Антибиотиците се приемат за 7-10 дни, при тежки условия периодът се увеличава до две седмици.

Ако спрете лечението на простатит с лекарства преди време, можете да провокирате появата на бактерии, устойчиви на действието на лекарствата.

Физиотерапия у дома

Съвременните методи за лечение на простатит изключват монотерапията. В борбата с болестта се използва интегриран подход: те съчетават приема на лекарства с физиотерапия и ЛФК.

Разработени са разнообразни възможности за медицинско оборудване за лечение и профилактика на простатит у дома. Най-популярните устройства имат следния принцип на действие:

 • Магнитна терапия- характеристика на работата, това е използването на полета с променяща се честота. Магнитотерапията води до активиране на метаболитните процеси, премахване на подпухналостта и премахване на стагнацията.
 • Ултразвуково лечение- може да намали болката и да облекчи състоянието на пациента при наличие на дизурични разстройства. Под въздействието на ултразвукови вълни тъканите се нагряват, което води до отпускане на мускулния тонус и облекчаване на възпалението.

Физиотерапията у дома с помощта на медицински изделия е допустима само по време на периода на ремисия на заболяването, при условие че няма туморни процеси. Ако подозирате гноен и бактериален простатит, физиотерапията е възможна само след преминаване на курс на антибиотици.

Друг ефективен начин за подобряване на функционирането на жлезата е загряването или топлинната терапия. Вкъщи за тази цел се правят топли бани с добавяне на билкови отвари и морска сол.

Добра превантивна мярка е контрастният душ. За наливане не използвайте студена изворна или обратно гореща вода. Оптималната температура е 20-38 °.

Масаж на простатата у дома

Добра терапевтична мярка за конгестивен простатит. Масажът е необходим за предотвратяване на инфекциозно възпаление. Пациент с диагноза простатит трябва да посещава уролог поне веднъж на 6 месеца. По време на сеанса се извършва ректален масаж на пръстите.

За профилактични цели масажирането на жлезата може да се извърши независимо. За да се намали неловкостта, процедурата се извършва от жена, която е редовен сексуален партньор.

Масажиране на простатата - премахва задръстванията и увеличава притока на кръв. По време на масажа жената сяда до мъжа и вкарва пръста си в ануса, длан към пубиса. Агресивните движения са изключени. Допуска се меко поглаждане на тъкани.

Ако изпитвате дискомфорт, порязвания и продължителна болка след масаж, трябва да се консултирате с лекар.

Използване на упражнения

упражнения като лечение на простатит

Катализатор за възпаление на простатата - застой на кръв и сперма в областта на таза. Мъжете, които са неактивни, работят в офис и са с наднормено тегло, са изложени на риск от развитие на простатит.

Упражнението може значително да подобри вашето благосъстояние. Уролозите препоръчват да се избират спортове за практикуване без енергийно натоварване на тазовата област. Идеален за:

 • Йога.
 • Чигонг.
 • Гимнастика на Кегел.
 • Бягане и ходене.
 • Екипировка за колоездене или упражнения.
 • Конна езда.

Гимнастиката на Кегел заслужава специално споменаване. В допълнение към благоприятния ефект върху функцията на простатата, редовното упражнение води до възстановяване на потентността и подобряване на качеството на сексуалния живот.

Когато правите упражнения у дома, прекомерният стрес върху тялото е забранен. Трябва да започнете с кратки спортни дейности. Когато тялото свикне, натоварването се увеличава.

Лекуващият лекар ще даде препоръки за избора на подходящ спорт заедно с пациента.

Оптималното домашно лечение на простатит включва всичко по-горе: медикаменти, физикална терапия, спорт и масаж на простатата. Интегрираният подход ускорява възстановяването на пациента и помага за издояването на стабилна ремисия на заболяването.

Профилактика на простатит у дома

Възпалението на простатата се характеризира с продължително рецидивиращо протичане. Най-ефективните лечения отчитат високата вероятност от връщане на болестта. След завършване на курса на лекарствена терапия, на пациента се дават общи урологични препоръки, предназначени да предотвратят рецидив на заболяването.

Ефективната превенция включва спазване на следните насоки:

 • Хранителни навици- много по-лесно е да се борите с простатита, ако откажете тези храни, които допринасят за затлъстяването и нарушаването на работата на жлезата. Забранени са тлъсти, солени и пушени храни. Натрошава се смачканата храна. Диетата е разделена на 5-6 хранения на ден. Средиземноморска или японска диета ще работи. През периода на обостряне те се хранят съгласно таблицата за лечение No5.
 • Начин на живот- спортуването, разходките на чист въздух имат благоприятен ефект върху емоционалния фон на мъжа, допринасят за нормалното функциониране на тазовите органи.
 • Отказ от лоши навици- целият курс на лечение на простатит у дома трябва да се въздържа от тютюнопушене и алкохол. В изключителни случаи се разрешават алкохолни напитки. Ако мъжът планира да пие, по-добре е да изберете безопасна доза коняк или червено вино.
 • Редовен сексуален живот- поради сексуално въздържание настъпва задръстване, създаващо предпоставки за възпаление на простатата. По време на оргазъм, простатната тъкан се масажира естествено. За профилактика е необходим редовен полов акт, 1-2 пъти седмично.

Домашните терапии за простатит не могат да заменят комплексното лечение, предлагано от масовата медицина, но се считат за добра профилактична и превантивна мярка.